The Authorised Story of Hipgnosis door Mark Blake

4 februari 2023

Het boek The Authorised Story of Hipgnosis door Mark Blake is vanaf nu verkrijgbaar.

Tussen eind jaren ’60 en begin jaren ’80 creëerde designhuis Hipgnosis enkele van de meest iconische en alomtegenwoordige albumillustraties aller tijden. Hun oorspronkelijke levensduur viel samen met de gouden eeuw van de 12-inch LP, die begon op het moment dat Sgt Pepper van de Beatles de platenhoes tot het ultieme blanco canvas maakte en eindigde op het moment dat nieuwe technologie zich klaar leek te maken om vinyl toe te eigenen. Oorspronkelijk benaderd om een albumhoes te ontwerpen voor hun vrienden Pink Floyd, zouden de studenten Aubrey ‘Po’ Powell en Storm Thorgerson de komende vijftien jaar de visuele identiteit van rock-‘n-roll gaan definiëren, en snel internationale bekendheid verwerven met hun beroemde The Dark Side of the Moon-kunstwerk. Dit maakte de weg vrij voor andere grote muzikanten om voet aan wal te zetten in de surrealistische fotodesignwereld van Storm en Po, wat resulteerde in baanbrekende Hipgnosis-creaties voor onder meer Led Zeppelin, Paul McCartney, Genesis, Black Sabbath, ELO en Yes.

In dit geautoriseerde account, met toegang tot niet eerder gepubliceerd materiaal en exclusieve bijdragen van David Gilmour, Jimmy Page, Peter Gabriel, Roger Waters, Robert Plant en zelfs Aubrey Powell zelf, gaat Mark Blake achter de schermen van het Hipgnosis-partnerschap om de baanbrekende ambitie te onthullen en grootse visie die leidde tot hun succes, evenals de botsende ego’s en artistieke meningsverschillen die het ondermijnden. Het verhaal van Hipgnosis biedt ook een tot nu toe ongekend inzicht in enkele van de meest legendarische muziekbands, gezien door het prisma van de mensen die hun beeldtaal en culturele nalatenschap hebben gevormd. Nu het werk van Hipgnosis nog steeds wereldwijd wordt gerefereerd, gereproduceerd en vereerd, dient Us and Them als een viering, een waarschuwend verhaal en een meeslepend menselijk drama, waarbij de vitale kruising tussen kunst en muziek wordt verkend.

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.