Pink Floyd Free concert Amsterdamse Bos

Free Concert – Amsterdamse Bos – 26 juni 1971

 

 

 

Op 26 juni 1971 werd er door organisator Paradiso in het Amsterdamse Bos een gratis concert georganiseerd, waarbij Pink Floyd ook aanwezig was. De songs die zij speelden zijn: 

  1. Careful With That Axe, Eugene (11:02)

  2. Cymbaline (8:36)

  3. The Embryo (8:40)

  4. Set The Controls For The Heart Of The Sun (11:07)

  5. A Saucerful Of Secrets (18:25)


Mijn vroegere Pink Floyd ervaring door Jannika


Het was 1969 toen ik voor het eerst met muziek van Pink Floyd werd geconfronteerd en was meteen verpletterd. Het was zó anders, had zo’n impact op me, ik was gegrepen.
Ik ging vanaf dat moment af en toe met een vriend naar een gelegenheid ergens in Friesland waar ze Pink Floyd muziek draaiden en met dia projecties op een van de muren gaf dat een zeer psychedelische sfeer. De hasj die veelvuldig werd gerookt droeg uiteraard ook een steentje bij. Of er ook andere muziek werd gedraaid weet ik niet, ik herinner me alleen Pink Floyd, de impact die deze muziek op mij had. De sfeer daar, allemaal Pink Floyd fans bij elkaar. Heel vreedzaam.

Een paar jaar later zat ik te kijken naar een muziekprogramma, ik denk Toppop. Daar kwam het bericht voorbij dat Pink Floyd een gratis concert zou geven in het Amsterdamse Bos.

Op 26 juni 1971. De volgende dag. Daar hoefde ik verder geen seconde over na te denken. Twee vriendinnen gebeld en afgesproken dat we dat niet wilden missen.
Dus de volgende dag zaten we al vroeg in de trein vanuit Friesland op weg naar Amsterdam. Voor mij niets nieuws omdat ik regelmatig in Amsterdam kwam. De Dam, het Vondelpark, echte trekkers voor de hippies van weleer. Het Amsterdamse Bos was wel nieuw. We hadden geen idee waar dat precies was, maar eenmaal uitgestapt was dat niet moeilijk. Een lange rij hippies liepen daar al, we zijn gewoon meegelopen met de meute. En dat bleek goed gegokt. Ik herinner me het gevoel ‘thuis’ te komen. Allemaal andere hippies. Wij waren in ons dorp daarin een uitzondering, maar hier zagen we niet anders. Geweldig. 
Er was van alles te koop ook. De geur van hasj, allemaal ingrediënten voor een euforisch gevoel. Prachtig weer. Al duurde dat niet lang. Het begon te regenen en hard ook. We stonden met heel veel mensen onder grote stukken plastic en vermaakten ons prima. Blowtje erbij, wat maakte regen dan nog uit? Eindelijk was het dan zover, Pink Floyd begon. En wat voor mij hét bewijs was dat Pink Floyd toch wel heel bijzonder was: het was gestopt met regenen. De vogels begonnen te fluiten en Pink Floyd begon te spelen. Onvoorstelbaar toch? Toen die andere groepen speelden plensde het, en Pink Floyd begon en het was droog.. Dat had voor mij iets magisch.. Volgens mij begonnen ze met ‘Carefull With That Axe Eugene, maar helemaal zeker ben ik hiervan niet. Mijn toestand was ietwat wazig. Maar het was overweldigend. Ook al was ik behoorlijk stoned, dat gevoel kan ik nog terughalen. Dat totaal overspoeld worden van emoties door de muziek. Of het optreden kwalitatief goed was weet ik niet. Voor mij in ieder geval wel. Set Het Controls For The Heart Of The Sun herinner ik me ook nog. Helaas heb ik niet alles kunnen horen, we moesten rennen om de laatste trein nog te halen. Maar het was mijn mooiste concertervaring uit die tijd, en ik heb heel wat groepen gezien toen. Maar geen enkele kon Pink Floyd overtreffen. Nog steeds niet………

 

TERUG