Vorst National, Brussel 1972

Pink Floyd concert Vorst National, Brussel

5 december 1972

de belevenissen van Cor Veulings


Laat ik allereerst vertellen op welke manier ik in 1967 voor het eerst kennis maakte met de formatie Pink Floyd. Dit gebeurde door de destijds zeer omstreden VPRO programma Hoepla. Dit programma had een interview met niemand minder dan Eric Clapton, dat was toen mijn idool en dat is hij nog steeds. Hij vertelde dat de muziek van Pink Floyd toen al The Floyd genoemd werd en door hem als zeer goed werd beoordeeld.Na dit interview werd natuurlijk meteen de LP Piper At The Gates Of Dawn aangeschaft en vaak beluisterd en nu nog steeds. Vanaf dat moment ben ik een grote fan van Pink Floyd. Ik kocht al hun LP’s, waarvan Meddle nog steeds één van mijn favorieten was, tot het uitkomen van het meesterwerk Dark Side Of The Moon.

Een toenmalige kennis van ons vertelde, dat hij via het reisbureau waar hij werkte, kaartjes kon regelen voor het optreden van Pink Floyd in Vorst National te Brussel. Daar hadden wij wel oren naar, want het enige wat wij ooit van een topband hadden gezien/gehoord was Iron Butterfly in de Eindhovense Stadsschouwburg met in het voorprogramma de band Yes, die toen nog bezig was een topband te worden.
Op weg naar Brussel waren de verwachtingen natuurlijk zeer hoog gespannen over wat er te gebeurn stond.
Vorst National bleek een prachtige pas gerealiseerde concertzaal te zijn. Meteen toen de band aantrad maakte dit een overrompelde indruk, vooral door toen al zeer indrukwekkende licht en geluidshow.

Ze speelden natuurlijk de gehele Dark Side Of The Moon en enkele toegiften , waaronder Careful with that axe Eugene.De uitstraling van de band was fenomenaal . Het was overduidelijk dat er vier geweldige persoonlijkheden op het podium stonden, die een onvergetelijke indruk achter lieten.

Wat zeer zeker vermeld moet worden is de geweldige zangstem van Roger Waters, zonder overigens de andere bandleden ook maar iets te kort te doen.
 
Samengevat een avond om nooit te vergeten, en nog steeds ,één van de beste concerten die ik ooit gezien/gehoord heb. Het bleek ook die avond al, dat we zeer geīmponeerd waren doordat wij op een gegeven moment in Namen/Namur terecht waren gekomen in plaats van de weg naar Antwerpen en Eindhoven te volgen.
 
Maar ja , dat is maar een detail.
 

Cor Veulings, maart 2009

TERUG