UFO Club

15 januari 2019

UFO Club

De UFO Club was een beroemde maar kortstondige Britse undergroundclub in Londen in de jaren zestig. Het werd opgericht door Joe Boyd en John “Hoppy” Hopkins en gaf lichtshows, poëzielezingen, bekende rockacts zoals Jimi Hendrix, avant-garde kunst van Yoko Ono en lokale “house bands” zoals Pink Floyd en Soft Machine.

De UFO Club werd opgericht door John Hopkins (meestal bekend als “Hoppy”) en Joe Boyd in een Ierse dancehall genaamd de “Blarney Club” in de kelder van 31 Tottenham Court Road, onder de Gala Berkeley Cinema. Het werd geopend op 23 december 1966. Aanvankelijk werd de club geadverteerd als “UFO Presents Nite Tripper”. Dit was omdat Boyd en Hopkins niet konden beslissen over “UFO” of “Nite Tripper” als een naam voor hun club. Uiteindelijk vestigden ze zich op “UFO”.

Soft Machine en Pink Floyd waren geboekt voor de eerste twee vrijdagen en werden daarna opnieuw ingeschakeld toen de club doorging tot 1967 na zijn aanvankelijke succes. De eerste evenementen combineerden livemuziek met lichtshows, avantgarde films en diavoorstellingen en dansgroepen.

Pink Floyd’s termijn bij UFO was van korte duur. Naarmate hun bekendheid groeide, konden ze in grotere locaties spelen voor hogere gages. Boyd protesteerde dat hun toenemende bekendheid grotendeels te danken was aan het succes van UFO, maar het management van de band wilde doorgaan en er werd een overeenkomst gesloten voor slechts drie Floyd-uitvoeringen bij UFO, tegen een verhoogd tarief.

 

Geen reacties