Tony Levin

6 januari 2019

Tony Levin

Tony Levin (Boston, 6 juni 1946) is een belangrijke en invloedrijke Amerikaanse bassist. Hij heeft onder meer gespeeld bij Peter Gabriel, King Crimson, Yes, Liquid Tension Experiment, Bozzio Levin Stevens, Pink Floyd, John Lennon, Dire Straits, Joan Armatrading, Alice Cooper, Seal, David Bowie, Pandora’s Box, Carly Simon, California Guitar Trio, Sarah McLachlan, Kevin Max, Paul Simon, Andy Summers en Lou Reed.

Levin staat bekend om zijn innovatieve geest en is medeverantwoordelijk voor de popularisering van de Chapman Stick en de Steinberger contrabas. Hij ontwikkelde ook de Funk Fingers, waarmee het geluid van drumstokken die op snaren trommelen kan worden nagebootst.

Hij is waarschijnlijk het meest beroemd wegens de baspartij op Peter Gabriels “Sledgehammer”, maar de meeste fans zullen zijn werk voor King Crimson als zijn beste werk beschouwen. Naast zijn werk als begeleider in samenwerkingsverbanden, heeft hij verschillende soloalbums gemaakt (Waters of Eden, Pieces of the Sun), en een live album met de Tony Levin Band.

Hij speelde alle bas partijen en Chapman Stick partijen op Pink Floyd’s album A Momentary Lapse of Reason (1987) als sessiemuzikant.

Geen reacties