The Great Gig In The Sky

3 januari 2019

The Great Gig In The Sky

Informatie:

Muziek: Richard Wright
Zang: Clare Torry

Het muziekstuk is een instrumentale compositie van Richard Wright met een grote vocale inbreng van de zangeres Clare Torry. Torry zingt geen tekst, maar gebruikt haar stem als een muziekinstrument. Karakteristiek is ook het pianowerk van Richard Wright aan het begin en einde van het nummer. Ondanks het gebrek aan vocale tekst gaat The Great Gig in the Sky over de dood. Aan het begin hoor je de stem van studio portier Gerry O’Driscoll: “And I am not frightened of dying. Any time will do; I don’t mind. Why should I be frightened of dying? There’s no reason for it—you’ve gotta go sometime”.

Clare Torry kreeg voor haar inbreng slechts 30 pond, een normaal bedrag voor iemand die je inhuurt voor een middagje studiowerk. In 2005 spande Torry een rechtszaak aan tegen de band en de platenmaatschappij, omdat zij erkend wilde worden als mede auteur van het nummer. Het Hof volgde de redenering en er kwam een gerechtelijke schikking, waarvan de details niet openbaar zijn gemaakt. In het boekje, dat bij de dvd Pulse uitgegeven werd, wordt Torry vermeld als co-auteur van het stuk.

Tijdens vroege live uitvoeringen (1972) was het nummer puur instrumentaal en had het de titel “The Mortality Sequence” of “Variation”.

Terug te vinden op:

Dark Side Of The Moon
Shine On
Pulse
Echoes
A Foot In The Door

Songtekst:

Instrumentaal

Hier onder een interview met Clare Torry, over dit nummer

Geen reacties