Snowy White

6 januari 2019

Snowy White

Snowy White (pseudoniem van Terence Charles White;geboren in Barnstaple, op 3 maart 1948) is een Brits gitarist en singer-songwriter, die onder andere bekend is van zijn optredens met Thin Lizzy (als vast lid tussen 1979 en 1982) en Pink Floyd. Als solo-artiest verkreeg hij met name in het Verenigd Koninkrijk bekendheid met “Bird of Paradise”, welke daar de top 10 van de hitlijsten haalde.

Snowy White groeide op het eiland Wight. Hij kreeg op zijn 10e van zijn ouders zijn eerste gitaar, en leerde zichzelf spelen. In 1965 verhuisde hij op 17-jarige leeftijd naar Stockholm, waar hij een jaar lang optrad in een trio genaamd The Train. In 1968 kocht hij zijn bekende gitaar, de Gibson Les Paul Goldtop. In 1970 ging hij naar Londen en vond hij werk als lid van Heavy Heart. Hier leerde hij Peter Green kennen, met wie hij tot op de dag van vandaag goede vrienden is.

Floyd gerelateerde relatie:

Snowy White kwam bij Pink Floyd terecht nadat Kate Bush’s voormalige manager, Hilary Walker, hem aanraadde bij de band. Pink Floyd zocht een extra achtergrondgitarist voor hun live-optredens. In 1977 ging White met Pink Floyd op tournee. Tijdens de optredens van de “In The Flesh Tour” in 1977 speelde Snowy op een basgitaar (hij opende de show met Sheep), een 12 string gitaar en een acoustische gitaar. Op de bootlegs uit die tijd kunt je hem horen tijdens de solo’s van Pigs On The Wing, Have A Cigar en part 8 van Shine On You Crazy Diamond.

   
Tijdens de The Wall concerten maakte Snowy deel uit van de Surrogate Band tijdens de optredens in Los Angeles, New York en London (de 1980 shows) en speelde o.a. een excellente solo tijdens Another Brick In The Wall part 2. De show in Dortmund (1981) moest hij aan zijn neus voorbij laten gaan, omdat hij toen met Thin Lizzy moest toeren, de band waar hij toentertijd officieel lid was.

Tijdens het The Wall Berlin 1990 concert maakte Snowy deel uit van The Bleeding Heart Band, alsmede tijdens Roger’s optreden op het Guitars Legend concert te Sevilla in 1991. Tijdens het concert in Berlijn gebruikte hij de GP-8 effect-processor van roger en mocht hem nadien houden. Ook trad Snowy op tijdens het Rock-A-Baby Charity Concert in 1991, waar ook David Gilmour optrad.

In 1999 startte Roger Waters zijn In The Flesh Tour in de USA, die ook in 2000 voorgezet werd.Deze Tour was zo succesvol, dat Roger besloot om er in 2002 een World Tour van te maken. Ook tijdens Roger Waters World Tour 2002 maakte Snowy deel uit van de band, waaronder ook tijdens het concert in Ahoy.

Tevens is Snowy White te horen op alle tracks van Richard Wrights Wet Dreams album, waarvan het nummer Drop In From The Top ook op Snowy’s album Goldtop staat.

Ook op de video van What God Wants part 1 is hij te zien,als mime speler, want in werkelijkheid speelt Jeff Beck het gitaarwerk.

David Gilmour speelt een gitaarduet met Snowy op diens album Highway To The Sun, tijdens het nummer Love Pain and Sorrow (ook op Goldtop terug te vinden), opgenomen en gemixed in David’s Astoria studioboot.
In 2006 tourt Snowy Whithe weer met Roger Waters door Europa en Amerika, waaronder ook op 10 juni tijdens het Arrow Rock Festival te Lichtenvoorde en op 7 juli in Ahoy Rotterdam. Hiernaast een foto van Snowy tijdens het concert in Reijkjavik (IJsland) (zie foto)

Inmiddels verlengde Roger Waters zijn Darkside Of The Moon Tour in 2007, waarbij het Sportpaleis te Antwerpen en het Gelredome te Arnhem aangedaan werd. In 2008 kwam Roger Waters nog één keer terug naar Nederland met zijn Dark Side Of The Moon Tour enwel naar Landgraaf, waarbij Snowy ook weer van de partij was.

Tenslotte was Snowy White ook een bandlid tijdens Roger’s The Wall Live Tour tussen 2010 en 2013.

Snowy’s discografie met Pink Floyd: Animals (8 track versie) – ITAOT The Wall Live 1980-1981 – Richard Wright Wet Dreams – Roger Waters The Wall Live In Berlin – Roger Waters In The Flesh Live – Roger Waters Flickering Flame vol.1

Op 23 mei 2009 had ik de eer om Snowy White persoonlijk te ontmoeten na afloop van zijn concert in De Boerderij te Zoetermeer. Hij trad daar op in het kader van zijn Snowy White Blues Project tour.

   
Het gerucht van de zogenaamde “auditie” is nu ook eindelijk uit de wereld geholpen. Op mijn vraag hieromtrend zei hij mij een beetje verbaasd: “Nee ik heb geen auditie moeten doen met deze opdracht. Is het écht waar dat dit fabeltje verspreidt is?”
Vervolgens legde hij mij in het kort uit hoe e.e.a. gelopen was met Pigs On The Wing: “Ik zat al bij Pink Floyd en op een gegeven moment pakte ik de Stratocaster van David Gilmour en begon zomaar wat te spelen en zo ontstond het tussenstuk tussen Pigs On The Wing 1 en 2.” 

Geen reacties