Radio K.A.O.S. (album)

11 januari 2019

Radio K.A.O.S. (album)

Informatie:

Radio K.A.O.S. is het tweede studio- album van Roger Waters. Het werd uitgebracht op 15 juni 1987 in het Verenigd Koninkrijk en is met name het eerste solo album van Waters na zijn breuk met Pink Floyd twee jaar eerder in 1985.

Net als zijn vorige studioalbum en vele werken tijdens zijn tijd met Pink Floyd, is dit een concept album. Het album is gebaseerd op een aantal belangrijke factoren van de politiek in de late jaren 1980 – monetarisme, en het effect ervan op burgers. Het heeft ook kritiek op Margaret Thatcher’s regering, net als Pink Floyd’s The Final Cut. Andere invloeden omvatten ook de populaire cultuur van de jaren 1980 , en de keuzes en de gevolgen van de Koude Oorlog en het effect daarvan op wereld politiek en samenleving.

Het album volgt Billy, een geestelijk en lichamelijk gehandicapte man uit Wales, die wordt gedwongen om met zijn oom David in Los Angeles te leven, nadat zijn broer Benny in de gevangenis belandde na protesteren tegen de regering, na te zijn ontslagen van zijn baan in de mijnbouw, toe te schrijven aan ” marktwerking “. Het album verkent Billy’s gedachten en kijk op de wereld door middel van een on-air gesprek tussen hem en Jim, een DJ bij een lokaal fictiev radiostation genaamd Radio KAOS.

Van het album zijn in 1987 vier singles uitgebracht. “Radio Waves” werd uitgebracht als de eerste single van het album. “Sunset Strip” , “The Tide Is Turning” en “Who Needs Information”. Er is ook een video EP met de nummers : Radio Waves , Sunset Strip , Fish Report , Four Minutes , The Tide Is Turning (After Live Aid).

Opname is gemaakt met The Bleeding Heart Band. Acht nummers werden gebruikt op het album, en nog twee andere nummers vrschenen als B – side demo’s ( Get Back To Radio, en Going To Live in LA) en een ander werd alleen live uitgevoerd (Molly ‘s Song). Waters zelfs zei ooit in een interview dat hij zelfs een EP zou kunnen uitbrengen met een aantal niet eerder uitgebrachte nummers van dit project voor degenen die geïnteresseerd zou zijn, maar dat is nooit verschenen.

Morse Code is een centraal thema in de kunst en de stijl van het album, visueel en hoorbaar. De artwork voor het album, ontworpen door Kate Hepburn, is geschreven Morse Code zinnen in het groen bedrukt op een zwarte achtergrond. De morse code omvat zowel de voor- als achterkant van de hoes. Op de voorkant staat: ROGER / WATERS / RADIO / KAOS / WHONE / EDSINF / ORMA / TIONTH. Op de achterkant staat: EPOWE / RSTHAT / BEHO / METHETI / DEISTU / RNING / RADIO / WAVES. Het leest : Roger Waters , Radio KAOS , Who Needs Information , The Powers That Be, Home, The Tide Is Turning en Radio Waves. De code hoor je op het album zelf ook, met name aan het begin en einde van het album.

De plaat werd voor het eerst bekend gemaakt via een persbericht van EMI op 6 april 1987, bevestigt het nieuwe Waters album, de details en de release datum. Het persbericht vermeldde dat het project werd ontworpen als een full-out rock opera, compleet met een show, film en live- album, zoals de oorspronkelijke visie van Waters was.

Het album werd uitgebracht op 15 juni 1987 in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, werd het album met gemengde beoordelingen van critici ontvangen. Terwijl JD Considine van Rolling Stone het album een positieve beoordeling gaf: aandacht voor de album als niet perfect, maar “zeer krachtig”, de thema’s en de stijl van het album werden zwaar bekritiseerd.

Zelfs Roger Waters was uiteindelijk allerminst tevreden over het eind resultaat. Hij bekende in een interview dat hij teleurgesteld was over het resultaat van de plaat. Hij zei: “Between Ian Ritchie and myself, we really fucked that record up. We tried too hard to make it sound modern. I allowed myself to get pushed down roads that were uncomfortable for me. I should never have made that record.” 

De werktitel van het album was “Home” en Waters heeft gezegd in interviews dat hij het nummer “Home” beschouwt als het centrale thema van het album.

De producent van het album , Ian Ritchie , was ( 2006 , 2007 en 2008 ) een deel van Roger’s touring band, waar hij saxofoon speelt.

Sommige CD persingen zijn gelabeld met een onjuiste datum van 1967 dat dus 1987 moet zijn.

De stem van Billy werd gegenereerd door de BBC microcomputer programma Speech ! , Geschreven door David Hoskins het jaar daarvoor.

Musici en overige credits:

Alle titels geproduceerd door Ian Ritchie en Roger Waters
Behalve ‘Me Of Him ‘ en ‘The Powers That Be ‘ , geproduceerd door Ian Ritchie , Nick Griffiths en Roger Waters

Ontworpen door Chris Sheldon
Assistant Engineers : Paul Batchelor , Kevin Whyte , Colin Lyon

Uitgevoerd door The Bleeding Heart Band:
Roger Waters – zang, gitaar , bas en de odd toetsenbord, met inbegrip van de shakuhachi op ‘Me Or Him ‘
Andy Fairweather Low – elektrische gitaren
Jay Stapley – elektrische gitaren
Mel Collins – saxofoons
Ian Ritchie – Fairlight programmering , het programmeren van drums , piano , keyboards
Graham Broad – drums en percussie
John Linwood – drums op ‘The Powers That Be’
Nick Glenny – Smith – DX7 en Emu op ‘The Powers That Be’ , met inbegrip van de grote baslijn
Matt Irving – Hammond orgel op ‘The Powers That Be’
Paul Carrack – gast vocaal op ‘The Powers That Be’
Clare Torry – gast vocaal op ‘Home’ en ‘Four Minutes’
Suzanne Rhatigan – Main backing vocals op ‘ Radio Waves ‘ , ‘Me Of Him ‘ , ‘Sunset Strip’ , ‘ The Tide Is Turning ‘
Katie Kissoon , Doreen Chanter , Madeline Bell, Steve Langer & Vicky Brown – backing vocals op ‘ Who Needs Information ‘ , ‘ Powers That Be’ en ‘ Radio Waves’

Blazerssectie op ‘ Who Needs Information ‘ en ‘The Powers That Be’ :
Ian Ritchie – tenorsaxofoon
John Phirkell – trompet
Peter Thoms – trombone
gearrangeerd door Ian Ritchie

Hoorn Sektie op ‘Sunset Strip’ :
Mel Collins – saxofoons
Ian Ritchie – tenor sax
John Phirkell – trompet
Peter Thoms – trombone
gearrangeerd door Roger Waters

De Pontardoulais Male Voice Choir , onder leiding van Noel Davis
gearrangeerd door Eric Jones

The Characters:
Jim Ladd – Jim
Andy Quigley – De ‘The ‘Forgive me, Father’ toespraak over ‘Me Or Him ‘
Shelley Ladd – Aap en Hond Lady
Jack Snyder – Guppy
Ron Weldy – I Don’t Like Fish
J. J. Jackson – Bot
Jim Rogers – Doesn’t like fish, marine fish
John Taylor – Shellfish Shrimp Crab Lobster
Stuart de spaniel – speelde Uncle David’s Great Dane, met de hulp van een AKAI 900 sampler en een DX7 om hem groter te laten klinken
BBC hoofdcomputer – Billy
Harry & India Waters – Kinderen in de tuin

Speciale dank aan …
Carolyne , Peter Rudge , Andy og Lynda Quigley , Chris Elmore en de heer Slager fot hun constante steun , Nick Griffiths voor al zijn werk pre – productie , en Pat ” paraquat ” Kelly , Cynthia Fox en alle ex – KMET medewerkers voor ‘the fish report with a beat’.

Hoesontwerp : Kate Hepburn & Pearce Marchbank
met dank aan Mark Fisher & Jonathan Park

Roger Waters wordt beheerd door Peter Rudge

Pre- productie en programmering op The Skylight Suite
Opgenomen in de Billiard Roo oktober-december 1986
Gemengd bij Odyssey februari-maart 1987

Dit album is opgedragen aan al diegenen die zich aan het gewelddadige einde van monetarisme gevonden hebben.

Vinyl uitgave in Nederland:

Catalogusnummer: 064-2407831 (EMI)

Songs:

Radio Waves
Who Needs Information
Me Or Him
The Powers That Be
Sunset Strip
Home
Four Minutes
The Tide Is Turning (After Live Aid)

Non-album songs:

Get Back To Radio (single b-kant)
Going To Live In LA (single b-kant)
Molly’s Song (single b-kant live uitvoering)
The Fish Report With A Beat (video EP)

Geen reacties