Live at Pompeii (video/DVD)

7 januari 2019

Live at Pompeii (video/DVD)

Live at Pompeii is een film uit 1972 geregisseerd door Adrian Maben met in de hoofdrol de Britse rockband Pink Floyd. Pink Floyd speelt in de film zes nummers in het amfitheater van Pompeii zonder publiek. Maben vulde de beelden aan met shots van opgravingen en van de Vesuvius. In september 1972 was de film te zien in de theaters.

De nummers “A Saucerful of Secrets”, “One of These Days” en “Echoes” werden gefilmd van 4 oktober tot 7 oktober 1971. De andere nummers werden gefilmd in een studio in Parijs, dit gebeurde eind 1971, begin 1972.

In augustus 1974 verscheen er een tweede versie van de film met daarin opnamen uit de Abbey Road studio’s. En in 2003 verscheen de film op DVD onder de titel: Live at Pompeii – The Directors Cut.

DVD: 820 131 0 . 11

Video: 080 730 3

Songs:

Originele film uit 1972:

“Intro Song”
“Echoes, Part 1”
“Careful with That Axe, Eugene”
“One of These Days”
“A Saucerful of Secrets”
“Set the Controls for the Heart of the Sun”
“Mademoiselle Nobs”
“Echoes, Part 2”

Nieuwere versie (1974) 

“Intro Song”
“Echoes, Part I”
“On the Run”
“Careful with That Axe, Eugene”
“A Saucerful of Secrets”
“Us and Them”
“One of These Days”
“Set the Controls for the Heart of the Sun”
“Brain Damage”
“Mademoiselle Nobs”
“Echoes, Part II”

2003 director’s cut

“Echoes, Part 1″/”On the Run” (studio footage) (uncredited) (from Meddle/The Dark Side of the Moon, 1971/1973)
“Careful with That Axe, Eugene” (from Point Me At The Sky, B-side, 1968)
“A Saucerful of Secrets” (from A Saucerful of Secrets, 1968)
“Us and Them” (studio footage) (from The Dark Side of the Moon, 1973)
“One of These Days” (from Meddle, 1971)
“Mademoiselle Nobs” (from Meddle, 1971)
“Brain Damage” (studio footage) (from The Dark Side of the Moon, 1973)
“Set the Controls for the Heart of the Sun” (from A Saucerful of Secrets, 1968)
“Echoes, Part 2” (from Meddle, 1971)

Pink Floyd had al geëxperimenteerd met het filmen buiten de context van een standaard rock concert, met name een uur lang optreden in KQED tv-studio’s in april 1970. Adrian Maben had interesse in het combineren van kunst, met Pink Floyd’s muziek en gedurende 1971 probeerde hij contact op te nemen met de band manager, Steve O’Rourke, om de mogelijkheden van het maken van een film te bespreken. Nadat zijn oorspronkelijke plan om diverse schilderijen in de film te tonen, tijdens het spelen van de band heen, was afgewezen, ging Maben in de vroege zomer op vakantie naar Napels.

Tijdens een bezoek aan Pompeii, verloor hij zijn paspoort, en ging terug naar het amfitheater, waar hij eerder op de dag was geweest, om te gaan zoeken. Wandelend rond de verlaten ruïnes, dacht hij dat de stilte en de natuurlijke omgevingsgeluiden een goede achtergrond voor de muziek zou kunnen zijn. Hij vond ook dat het filmen van de band zonder publiek een goede reactie op eerdere films zoals Woodstock en Gimme Shelter was, waar evenveel aandacht aan artiesten als het publiek was gegeven. Door zijn contacten aan de Universiteit van Napels, onderhandelde Maben met de lokale autoriteiten en hun te overtuigen om het amfitheater in oktober 6 dagen te sluiten om te kunnen filmen.

Opnames Pompeii

De opnames van “Echoes”, “A Saucerful of Secrets” en “One of These Days” werden gefilmd tussen 4 en 7 oktober 1971. O’Rourke leverde een demo aan Maben om hem voor te bereiden op de verschillende shots die nodig waren, die hij eindelijk na de nacht door te werken, doorgenomen had, voordat het filmen begon. De keuze van het materiaal was vooral die van de band zelf, maar Maben besefte dat het belangrijk was om materiaal van Meddle te gebruiken, alsmede “Careful With That Axe, Eugene” en “A Saucerful of Secrets”. “Intro Song” was een vroege versie van “Speak To Me” van The Dark Side of the Moon.

De band drong aan om alles live spelen, en brachten hun reguliere tour apparatuur met zich mee. Hun roadie, Peter Watts, suggereerde dat hun 24 – sporen opname-apparatuur een geluid gelijk aan die van een studio-opname zou produceren. Daarnaast bleek dat de natuurlijke echo van het amfitheater ook goede akoestiek bood voor de opname . De apparatuur werd per vrachtwagen vanuit Londen vervoerd, en duurde drie dagen om Pompeii te bereiken. Toen het aan kwam, werd ontdekt dat er onvoldoende vermogen was om de apparatuur goed te laten werken, die elke keer opblies zodra die aangesloten werd. Het filmen werd hierdoor voor dagen geplaagd, en werd uiteindelijk opgelost door het aanleggen van een lange kabel vanuit het plaatselijke gemeentehuis .

Het eerste deel van het beeldmateriaal dat zou worden gefilmd, waren montage shots van de band lopend rond Boscoreale, gemengd met shots van modder, dat kan worden gezien op verschillende punten in “Echoes” en “Careful With That Axe , Eugene”. Voor de live optredens, nam de band gedeelten van de songs in delen op, die later aan elkaar werden gelast. Ieder voor zich, luisterden ze naar de opnames via een koptelefoon. Maben sloot alle toegangen tot het amfitheater, maar een paar kinderen was het gelukt om binnen te sluipen, en mochten de opnames van een afstand en in stilte bekijken.

 

Opnames in Parijs

De overige nummers werden gefilmd in Studio Europasonor, Parijs, van 13 tot 20 december en kan worden onderscheiden door de afwezigheid van de baard van Richard Wright. Om de opnames in Parijs aan te laten sluiten bij die van Pompeii, werden diverse shots ingebouwd van watervallen en lava en diverse shots van Romeinse mozaïeken en tekeningen uit het Napelees Nationaal Archeologisch Museum. Hoewel zowel de directeur en de band teleurgesteld waren over deze beelden, werden ze toch gebruikt. Dit was te wijten aan een gebrek aan tijd en geld, dus was er geen alternatief voorhanden.

Tijdens het filmen in Parijs , de band suggereerde spontaan dat ze graag een korte blues wilden filmen met een huilende hond, in de stijl van Seamus uit Meddle. Maben kende Madonna Bouglione, dochter van circusdirecteur Joseph Bouglione, die bekend stond dat ze graag door Parijs liep met een hond genaamd Nobs. Dienovereenkomstig werd Nobs uitgenodigd in de studio, waar de beelden werden gefilmd.

Maben knipte en plakte de beelden thuis, als gevolg van financiële beperkingen. Hij betreurde dit te doen, want hij vond het belangrijk om zijn werk en prive-leven te scheiden, maar had op dat moment geen keuze.

Outtakes

Vanwege het gebrek aan tijd tijdens het filmen, werden beelden gefilmd die niet gebruikt waren, maar verschillende alternatieve shots en outtakes werden bewaard in het “Archives du Film du Bois D’Arcy” in de buurt van Parijs. Op een gegeven moment, een medewerker van MHF Productions, besloot dat deze beelden geen waarde hadden en verbrandde alle 548 blikjes van de originele 35 mm negatieven. Maben was vooral gefrustreerd over het gebrek aan extra shots voor “One of These Days ‘, dat vooral een Mason solo-stuk in de officiële versie was geworden.

Overige informatie

De oorspronkelijke release, duurde een uur, gekenmerkt door live beelden . De film was gepland voor een speciale première in het Londense Rainbow Theatre, op 25 november 1972. Het werd op het laatste moment geannuleerd door de eigenaar van het theater, Rank Strand. Zijn uiteindelijke verklaring was dat de film geen certificaat van de “British Board of Film” had en zij niet in staat zou stellen het Rainbow Theatre, dat een poppodium was, als locatie voor het tonen van een film kon gebruiken en kon dus worden gezien als concurrentie met andere gevestigde bioscopen.

Maben was bezorgd dat een van de problemen te maken had dat de film te kort zou zijn. In het begin van 1973, was Maben aan het vliegvissen met Waters, en stelde de mogelijkheid voor tot verbetering van de film, door er naarte kijken op het werk, in een opnamestudio. Vervolgens werd Maben uitgenodigd met een kleine bemanning met behulp van een 35 mm camera op Abbey Road Studios om vermeende opnamesessies van The Dark Side of the Moon, evenals interviews off-camera door Maben te filmen en beelden van de band tijdens het eten en praten in de studio cafetaria op te nemen. Maben was bijzonder tevreden over deze beelden. Deze versie ging in première op 21 augustus 1974 en deze versie duurde 80 minuten. De opnamesessies werden gemaak in januari 1973 toen de band de Dark Side Of The Moon aan het opnemen en mixen was.

De film was financieel geen succes, volgens Mason,hoewel Maben het oneens was. De film leed er in het bijzonder van dat het overschaduwd werd door de release van The Dark Side of the Moon, niet lang na de oorspronkelijke theatrale vertoning. Het werd uitgebracht op verschillende home video formaten.

In 2003 , werd de director’s cut versie van de film uitgebracht, met een lengte van 92 minuten . Naast het concert en interview beelden, omvat het meer overlappende beelden inclusief beelden van het Apollo- ruimtevaartprogramma en computer- gegenereerde beelden van de ruimte en van Pompeii, en heeft over het algemeen een beter gevoel. De DVD bevat ook de originele een- uur gesneden film in de oorspronkelijke beeldverhouding, als een bonus, een verzameling van zwart- wit beelden van de band in Parijs gefilmd door Maben in 1972, en een uitgebreid interview met de regisseur.

Credits:

David Gilmour : lead gitaar, slide gitaar , mondharmonica op “Mademoiselle Nobs” , zang op “Echoes” , “Careful With That Axe, Eugene” en “A Saucerful of Secrets”
Roger Waters : basgitaar , slaggitaar op “Mademoiselle Nobs” , gong, bekkens, zang op “Careful With That Axe, Eugene” en “Set The Controls For The Heart Of The Sun”
Richard Wright : Hammond orgel, Farfisa Compact Duo orgel, piano, zang op “Echoes”
Nick Mason : drums, percussie , vocale zinsnede “One Of These Days I’m Going To Cut You Into Little Pieces”

Op basis van een idee en geregisseerd door Adrian Maben

Cinematografie: Willy Kurant , Gabor Pogany
Camera: Claude Agostini , Jaques Boumendil , Henri Czap , Gerard Hameline
Geluid: Charles Rauchet , Peter Watts
Script : Marie – Noel Zurstrassen
Road Managers : Chris Adamson , Robert Richardson , Brian Scott
Productie Bestuur : Marc Laurore , Leonardo Pescarolo , Hans Thorner
Editor : Jose Pinheiro
Assistant Editor : Marie – Claire Perret
Mixer : Paul Berthault
Special Effects : Michel François, Michel Y Gouf
Post Production : Auditel , Eclair , Europasonor
Speciale dank aan : Professor Carputi ( Universiteit van Napels ) , Haroun Tazieff , Soprintendenza Alle Antichità della Provincia di Napoli
Associate Producers : Michele Arnaud , Reiner Moritz
Executive Producer : Steve O’Rourke

 

Geen reacties