Final Cut

24 oktober 2018

The Final Cut (album)

De opnames duurden van juli tot december 1982 en het is het laatste Pink Floyd-album waarbij Roger Waters nog deel uitmaakte van de band. Richard Wright was inmiddels ontslagen. Het album is opgedragen aan Roger’s vader, Eric Fletcher Waters, die omkwam in de Tweede Wereldoorlog. Uitgekomen op 21 maart 1983.Band:

Roger Waters -zang, basgitaar, synthesizer, akoestische gitaar, effecten
David Gilmour – gitaar, zang
Nick Mason – drums, percussie, effecten
Michael Kamen – piano, harmonium, dirigent
Andy Bown – Hammondorgel
Ray Cooper – percussie
Andy Newmark – drums (Two Suns in the Sunset)
Raphael Ravenscroft – saxofoon

Vinyl uitgave in Nederland:

Catalogusnummer: 1C 064-65042 (Harvest Records)

In 2004 is een remastered CD uitgekomen, met de song When The Tigers Broke Free toegevoegd.

Overige informatie:

Toen de opnamen voor The Final Cut begonnen, was het plan een soundtrack te maken voor de film The Wall. Deze zou Spare Bricks gaan heten en bestaan uit opnieuw opgenomen nummers van hun vorige album, net als de film The Wall genaamd. Ook zouden er een paar nieuwe nummers toegevoegd worden die oorspronkelijk voor The Wall bedoeld waren, maar niet op dat album opgenomen waren (zoals Your Possible Pasts, One of the Few, The Hero’s Return en The Final Cut).

Gedurende de opnames werd de naam veranderd in The Final Cut. Pas na deze naamswijziging besloot Waters de inhoud en het doel van het album drastisch te wijzigen. De aanleiding hiervoor was Falklandoorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië, die in april 1982 begon. Waters was zo verontwaardigd over deze, in zijn ogen zinloze, oorlog dat hij besloot dat The Final Cut een nieuw studioalbum moest worden dat los zou staan van The Wall en een aanklacht tegen de oorlog en de regering Thatcher zou vormen.

Er zouden geen oude nummers van The Wall op het album komen. Het zou bestaan uit de nummers die oorspronkelijk voor The Wall geschreven waren, maar niet gebruikt, en nieuwe nummers die Waters schreef naar aanleiding van de Falklandoorlog.

Nick Mason, en vooral David Gilmour, waren het niet eens met deze wijzigingen. Zo vond Gilmour de teksten te specifiek en de muziek niet erg interessant. Waters stond echter niet open voor deze kritiek. Hierdoor liepen de spanningen tussen Waters en Gilmour, die al bestonden tijdens de opname van The Wall, nog verder op.

Songs:

The Post War Dream
Your Possible Pasts
One of the Few
When The Tigers Broke Free (alleen op de heruitgave op cd uit 2004)
The Hero’s Return
The Gunner’s Dream
Paranoid Eyes
Get Your Filthy Hands Off My Desert
The Fletcher Memorial Home
Southampton Dock
The Final Cut
Not Now John
Two Suns in the Sunset

Geen reacties