Clare Torry

4 januari 2019

Clare Torry

Clare Torry (29 november 1947) is een Britse zangeres, die door Alan Parsons gevraagd werd om The Great Gig In The Sky in te zingen.

Clare Torry zingt geen tekst, maar gebruikt haar stem als een muziekinstrument. Karakteristiek is ook het pianowerk van Richard Wright aan het begin en einde van het nummer. Ondanks het gebrek aan vocale tekst gaat The Great Gig in the Sky over de dood. Aan het begin hoor je een mannelijke stem zeggen: “And I am not frightened of dying. Any time will do; I don’t mind. Why should I be frightened of dying? There’s no reason for it—you’ve gotta go sometime”.

De zangeres kreeg voor haar inbreng slechts 30 pond, een normaal bedrag voor iemand die je inhuurt voor een middagje studiowerk. In 2005 spande Torry een rechtszaak aan tegen de band en de platenmaatschappij, omdat zij erkend wilde worden als medeauteur van het nummer. Het Hof volgde de redenering en er kwam een gerechtelijke schikking, waarvan de details niet openbaar zijn gemaakt. In het boekje, dat bij de dvd Pulse uitgegeven werd, wordt Torry vermeld als co-auteur van het stuk.

In de jaren 80 ging ze ook diverse keren met Roger Waters’ concerten mee (van de Radio K.A.O.S. Tour) en is te horen op de soundtrack “When The Wind Blows”. Daarnaast werkte ze ook mee aan Rogers album “Radio K.A.O.S.” en werd door Pink Floyd gevraagd om in 1990 de Great Gig te zingen tijdens hun optreden in Knebworth.

Geen reacties