Battersea Power Station

4 januari 2019

Battersea Power Station

Het legendarische opblaasbare varken dat op het albumcover en later in hun live-shows te zien was, is de creatie van Roger Waters. Het oorspronkelijke ontwerp is van ERG uit Amsterdam. De foto van de elektriciteitscentrale Battersea Power Station is wat dat betreft dan ook geen trucfoto. Naast de originele cover zit er ook een verhaal achter de foto.

Dag 1

Op de dag waarop de foto genomen zou worden stonden 11 fotografen en 3 filmteams klaar voor de opnames. De lucht had een fantastische sfeer met dreigende bewolking. Er was één scherpschutter ingehuurd die, in het geval van ongewild wegvliegen van het varken, de ballon met een gemikt schot weer naar de aarde toe moest laten komen. Het duurde echter zo lang eer het 13 meter lange varken opgeblazen was, dat het die dag niet de lucht in is geweest.

Dag 2

De manager huurde de tweede dag de scherpschutter niet in, om wat geld te besparen. Het varken ging de lucht in, en werd op de grond onder controle gehouden via lange touwen. Tijdens de opnamen zorgde een onverwacht sterke windvlaag dat het varken kon ontsnappen. Nog voordat er een goede foto was genomen, zagen ze het varken snel verdwijnen, en zonder scherpschutter was er niemand die daar iets aan kon doen. Het varken zweefde in de officiële landingsroutes voor vliegtuigen met de bestemming Heathrow. Een piloot deed de eerste melding, waarna een politiehelikopter op onderzoek ging. Die rapporteerde een varken boven Londen. De helikopter volgde het onverwachte vliegend voorwerp tot een hoogte van 5.000 voet, waarna het terug moest keren. De luchtvaartautoriteiten gaven een algemene waarschuwing uit naar alle piloten dat er een 13 meter lang, roze, vliegend varken ongecontroleerd boven de hoofdstad vloog. Ze konden het varken op de radar volgen tot Detling, nabij Chatham te Kent, waar het al op een hoogte van 18.000 voet vloog. Het varken daalde uiteindelijk op het land van een landelijke boerderij te Kent. Het Pink Floyd-team had niet genoeg fotomateriaal voor het album. De roadies haalden het varken die nacht op, en brachten het terug naar Londen.

Dag 3

Het ondertussen opgelapte varken werd opnieuw de lucht in gelaten, op een dag met helder blauwe luchten. Het was dan ook noodzakelijk om uiteindelijk toch een trucfoto te maken. De foto die te zien is op het album is de lucht van de eerste dag, gecombineerd met het varken van de derde opnamedag.

Het Animals album is een van de belangrijkste redenen voor de wereldwijde bekendheid van Battersea Power Station.

Geen reacties