Bath Festival of Blues and Progressive Music (festival)

22 januari 2019

Bath Festival of Blues and Progressive Music

Het Bath Festival of Blues en Progressive Music was een muziekfestival in de tegencultuur van het Koninklijk Huis en de West Showground in Shepton Mallet, Somerset, Engeland op 27-29 juni 1970. Bands zoals Pink Floyd en Led Zeppelin traden op en het festival was op grote schaal “gebootlegd. Een ‘alternatief festival’ werd opgevoerd in een aangrenzend veld waar de Pink Fairies, Yes, Genesis en Hawkwind op de achterkant van een dieplader speelden.  Michael Eavis was op het festival aanwezig en werd geïnspireerd om later dat jaar de eerste gebeurtenis te houden van wat het Glastonbury-festival van hedendaagse podiumkunsten zou worden.

Het Bath Festival en enkele Knebworth Festivals werd georganiseerd door Freddy Bannister. Zijn dochter heeft later tot 2 keer toe een boxset uitgebracht op kleine schaal van Bath en Knebworth.

Tijdens het concert bracht Pink Floyd hun nieuwe suite, “Atom Heart Mother”, in première, die in die tijd werd aangekondigd als “The Amazing Pudding”. De uitvoering bestond uit een complete brassband en 12 sterk koor en vond plaats om 3 uur ‘s nachts, als gevolg van grote vertragingen. Naast de Atom Heart Mother-suite speelde de band ook nummers van More, A Saucerful of Secrets en “Careful with That Axe, Eugene”, de B-kant van “Point Me at the Sky”. De setlijst van de band uit de show is als volgt:

“Green Is the Colour” (Waters)
“Careful with That Axe, Eugene” (Waters, Gilmour, Wright, Mason)

“A Saucerful of Secrets” (Waters, Gilmour, Wright, Mason)
“Set the Controls for the Heart of the Sun” (Waters)
“The Amazing Pudding” (later werd dit “Atom Heart Mother”) (Waters, Gilmour, Wright, Mason, Geesin)

Hun optreden markeerde ook de eerste publieke verschijning van Gilmour’s 1969 Fender Stratocaster, die later synoniem zou worden met zowel zijn beeld en toon.

Geen reacties