A Momentary Lapse of Reason

7 januari 2019

A Momentary Lapse of Reason

Het is het eerste album van de band na het vertrek van Roger Waters.

Na het vertrek van Waters en de onenigheid die hier op volgde zetten David Gilmour en Nick Mason Pink Floyd voort. Hoewel Waters het er niet mee eens was dat zij de naam Pink Floyd bleven gebruiken, hadden zijn gerechtelijke stappen hiertegen geen succes.

De opnamen voor A Momentary Lapse of Reason begonnen in oktober 1986 en in eerste instantie zou het album uitgebracht worden als een soloalbum van Gilmour. In december 1986 maakte Gilmour echter bekend dat hij genoeg vertrouwen in het album had om het als Pink Floyd-album uit te brengen. Uitgebracht op 8 september 1987.

Band:

David Gilmour – zang, gitaar, keyboard, productie
Nick Mason – drum, percussie, geluidseffecten, drummachine
Richard Wright – keyboard, achtergrondzang
Tony Levin – basgitaar,
Bob Ezrin – percussie
Carmine Appice – drum
Jim Keltner – drum
Jon Carin – keyboard
Tom Scott – saxofoon
Scott Page – saxofoon
Patrick Leonard – synthesizer
Bill Payne – Hammondorgel
Michael Landau – gitaar
John Helliwell – saxofoon
Darlene Koldenhaven, Carmen Twillie, Phyllis St. James, Donnie Gerrard – achtergrondzang

Vinyl uitgave in Nederland:

Catalogusnummer: 7 480681 (EMI Records)

Overige informatie:

Pink Floyd bestond op dit moment uit Gilmour en Mason. Tijdens de opnamen van A Momentary Lapse speelde Richard Wright ook mee, maar slechts als sessiemuzikant.

A Momentary Lapse werd uitgevoerd door Gilmour, Mason en een aantal sessiemuzikanten. De rol van Mason, die meende dat zijn slagwerk op dat moment niet op niveau was, was echter klein. Een groot deel van het slagwerk werd daarom geprogrammeerd met behulp van een drummachine (Sorrow) of uitgevoerd door sessiemuzikanten, zoals Carmine Appice (The Dogs of War) en Jim Keltner (On the Turning Away en One Slip).

Een van de sessiemuzikanten was Tony Levin die ook samenwerkte met onder andere Peter Gabriel en King Crimson. Toetsenist Jon Carin speelde ook mee: hij bleef samenwerken met zowel het nieuwe Pink Floyd als met Roger Waters. Tijdens de opnamen kwam op een gegeven moment ook Richard Wright spelen, maar hij werd (nog) geen officieel lid van de nieuwe band.

Op de albumcover van A Momentary Lapse zijn 700 ziekenhuisbedden te zien op een strand (“Saunton Sands”) in de buurt van Devon. De afbeelding werd gecreëerd door Storm Thorgerson. Hij gebruikte hiervoor geen trucage: de bedden werden daadwerkelijk op het strand geplaatst om te worden gefotografeerd.

In Learning to Fly is te horen hoe Mason met een verkeerstoren praat vanuit zijn privevliegtuig.
Mason en Gilmour leden oorspronkelijk aan vliegangst. Nadat ze deze overwonnen hadden werden ze beide enthiousaste amateurvliegers.

Songs:

01. SIGNS OF LIFE

02. LEARNING TO FLY

03. THE DOGS OF WAR

04. ONE SLIP

05. ON THE TURNING AWAY

06. YET ANOTHER MOVIE

07. ROUND AND AROUND

08. A NEW MACHINE Part. 1

09. TERMINAL FROST

10. A NEW MACHINE Part 2

11. SORROW

Geen reacties