Dom Beken over het nog niet uitgebrachte album van Rick Wright

23 augustus 2023

Een interessant interview dat Spodek Tajemnic – podcast o muzyce Pink Floyd, deed met Dom Beken op 16 juli in Katowice, voorafgaand aan hun optreden op Summer Fog Festival, is zojuist uitgekomen.

Beken sprak over veel interessante onderwerpen, waaronder een gezamenlijk optreden met David Gilmour, de toekomst van Nick Masons Saucerful Of Secrets en heel spannend, zijn samenwerking met Rick Wright voor zijn dood in 2008. Hij bevestigde dat hij aan zijn eigen album werkt. Guy Pratt zal er basgitaar op spelen.

Hier onder dat deel van het interview dat over Rick Wright gaat.

We willen je graag iets vragen over Rick Wright, omdat je met hem hebt samengewerkt. Hoe was het? Wat voor soort persoon was hij en wat voor soort kunstenaar was hij, als je terugkijkt.

DOM BEKEN: Rick was een ongelooflijk aardig en gevoelvol persoon. Een van de aardigste mensen die ik ooit heb ontmoet. Echt een lieve man. Werkelijk een aardige man, een mooie en attente muzikant en een groot kunstenaar. Zijn composities waren echt een sleutel tot Pink Floyd en ik denk niet dat ze klinken als Pink Floyd zonder zijn keyboardgeluid.

Ik denk dat het de composities en zijn stijl van akkoordprogressie zijn die echt de weg hebben vrijgemaakt voor rockmuziek. Hij bracht een bedachtzaamheid met zich mee, zonder welke Pink Floyd zou klinken als veel andere bands. Ik denk dat ze daardoor heel anders waren dan andere bands.

Het was een waar genoegen om met hem samen te werken. Ik wou dat we tijd hadden gehad voor het album dat hij van plan was uit te brengen. Het was echt zonde, gewoon een veel te vroege nederlaag.

Uit welk jaar komt de opname?

DOM BEKEN: 2008.

Hoe ver ben je gekomen?

DOM BEKEN: Er was een grote hoeveelheid materiaal en ideeën die hij had. Het is duidelijk dat de remix van Steven Wilson uitkomt, ik kijk er naar uit om dat te horen, ik zal het op surround horen op de dag dat we terugkomen van deze tour.

Wie weet wat er in de toekomst zal gebeuren, uiteraard ligt zijn nalatenschap in de handen van zijn geweldige kinderen (Gala en Jamie), die echt goede vrienden van mij zijn. We wachten dus af wat ze in de toekomst willen doen.

Was jij als muzikant ook bij dit project betrokken? Of misschien een geluidsregisseur of iets dergelijks?

DOM BEKEN: Nee. Ik was waarschijnlijk meer betrokken als producer en technicus. Maar het was nog een heel vroeg stadium, dus er waren op dat moment nog niet veel beslissingen genomen. We speelden met ideeën, richtten zijn atelier op en probeerden plekken te vinden waar hij goed kon werken. Het was dus nog erg vroeg.

Hoeveel van dit materiaal is opgenomen?

DOM BEKEN: Ah… ik zou zeggen dat er waarschijnlijk een heel album is waar Rick op speelt, maar het is nog niet volledig opgenomen.

Dus het was een instrumentaal album?

DOM BEKEN: Ja, alles is instrumentaal. Ik denk dat er een paar ideeën zijn voor songteksten. Eerlijk gezegd hebben we hier al een tijdje niet meer naar gekeken. Het is echt de keuze van Jamie en Gala wat ze ermee doen. Ze vertrouwden me nadat Rick vertrok om de archieven te doorzoeken. Het is aan hen om te beslissen. Ik wil niet te veel publiceren over wat ik heb gehoord en wat er is.

Het is iets voor de toekomst en het ligt echt in de handen van zijn familie.

Niet gepubliceerd werk door Rick Wright
Er komt zeker nog meer. Ik kan me niet voorstellen dat ik het album uit 2008 niet ooit uitbreng. Beken bevestigt dat er veel materiaal was. Wie weet kan Gilmour worden ingeschakeld om er gitaar en zang aan bij te dragen.

Bron: Een interview met Dom Beken (Nick Mason’s Saucerful Of Secrets)

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.