Re-imagining van Metallic Spheres In Colour door The Orb en David Gilmour

11 augustus 2023

Pink Floyd-fans, liefhebbers van ambient en muziekliefhebbers, er staat een glinsterende nieuwe release aan de horizon! Het album uit 2010, Metallic Spheres, een gezamenlijk stuk van The Orb en David Gilmour, krijgt een nieuwe laag sonische verf. “Metallic Spheres In Colour”, dat op 29 september 2023 wordt uitgebracht, is niet alleen een heruitgave, maar een nieuwe verbeelding.

Een kort achtergrondverhaal

Het originele Metallic Spheres-album werd toevallig geboren. Het begon in 2009 toen David Gilmour het nummer Chicago/Change The World van Graham Nash opnam. Deze single, een emblematisch verzet tegen de uitlevering van de Britse hacker Gary McKinnon, bevatte een met sterren bezaaide line-up met onder meer Chrissie Hynde, Bob Geldof en McKinnon zelf.

Toch eindigde de reis van de baan daar niet. Ambient-pioniers The Orb en producer Youth besloten de track te remixen. Als gevolg hiervan werd David Gilmour de studio van Youth binnengeleid, wat leidde tot de creatie van twee ambient-suites: de 28 minuten durende Metallic en de 20 minuten durende Spheres. Dit werd het basisalbum dat we tegenwoordig kennen als Metallic Spheres. Interessant is dat het album een van de eerste grote releases was die de 3D60 Audio omarmde, waardoor het een schatkamer werd voor koptelefoonliefhebbers.

Reimagination: Metallic Spheres In Colour

Producer Youth, die herinneringen ophaalde aan de eerste versie, herinnerde zich de muzikale filosofie waaraan ze vasthielden: een kruising van de Blade Runner-soundtrack en Pink Floyd’s Wish You Were Here. Toch had men het gevoel dat Alex Paterson, de oprichter van The Orb, meer te bieden had. Dit gevoel leidde tot de geboorte van “Metallic Spheres In Colour”. Het voorstel van Youth om het te remixen als een “Orb-klassieker” belooft een luisterervaring die bijna lijkt op het ontdekken van een gloednieuw album.

Tracklijst:

LP-versie:

Ronde kant: Seamless Solar Spheres Of Affection Mix (20.07)
Vlakke kant: Seamlessly Martian Spheres Of Reflection Mix (19.44)
CD-versie:

Seamless Solar Spheres Of Affection Mix (20.07)
Seamlessly Martian Spheres Of Reflection Mix (19.44)
Digitale/360RA/Dolby Atmos/Streaming-versie:

Seamless Solar Spheres Of Affection Mix Movement 1 (11.29)
Seamless Solar Spheres Of Affection Mix Movement 2 (8.52)
Seamlessly Martian Spheres Of Reflection Mix Movement 1 (10.47)
Seamlessly Martian Spheres Of Reflection Mix Movement 2 (09.16)


The Orb en David Gilmour: een terugblik

The Orb, bekend om hun ambient en experimentele muziek, zijn sinds eind jaren tachtig pioniers in de scene. Opmerkelijke albums zijn “U.F.Orb”, “Orblivion” en “Moonbuilding 2703 AD”. David Gilmour daarentegen is een begrip, vooral vanwege zijn rol als leadgitarist en co-leadzanger van Pink Floyd. Naast klassiekers met Pink Floyd heeft Gilmour solomeesterwerken als “On An Island” en “Rattle That Lock”.

Opnieuw ontworpen albums: een groeiende trend

Het concept van het opnieuw bedenken of remixen van albums is niet nieuw. Klassiekers zoals ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” en “The White Album” hebben geremixte versies ontvangen. Deze projecten stellen artiesten vaak in staat hun werk opnieuw te verkennen, waardoor fans een frisse kijk krijgen op geliefde nummers.

Ontvangst van de originele Metallic Spheres

Bij de release in 2010 werd Metallic Spheres gemengd onthaald. Critici prezen het album vanwege de experimentele geest, de versmelting van Gilmours iconische gitaarwerk met de ambient soundscape van The Orb. Sommigen vonden echter dat het album, hoewel sonisch rijk, de samenhang miste van andere Orb- of Gilmour-projecten.

“Metallic Spheres In Colour” belooft een transformerende ervaring te worden, waarbij het oude samensmelt met een nieuwe visie. Of je nu een die-hard fan bent van het origineel of nieuw bent in deze samenwerking, dit opnieuw ontworpen stuk verdient een luisterbeurt.

Verschijnt op 29 september.


Geen reacties

Reacties zijn gesloten.