Officieel Syd Barrett YouTube-kanaal

12 mei 2023

Syd Barrett verscheen een paar dagen geleden officieel op YouTube. Er zijn al zes video’s geüpload. Waaronder een van het premièrefeest van de documentaire Have You Got It Yet?.

Esthetisch gedaan zijn de nieuwe Dominoes, Dark Globe en Terrapin songtekstvideo’s, met aanvullende informatie. De video’s zijn van de Zweedse animator Alex Teglbjaerg, beter bekend als The Artist on the Border.

Alex Teglbjaerg: “Ik probeer de luisteraar mee te nemen in een soort Syd Barrett-droom. Syd was een vakman als het ging om het schrijven van intrigerende teksten voor zijn liedjes. Vaak met behulp van cut-up technieken. Dat is wat ik ook probeer te doen. Ik neem wat we als vanzelfsprekend beschouwen, Syd in een kamer met geverfde vloerplanken en vind een manier om meer te ontdekken. Niet alleen inzoomen, ik probeer de kijker in die kamer onder te dompelen door collages en elementen uit meerdere bronnen te gebruiken. Maar uiteindelijk ligt de focus niet op de visuals zelf. Het ligt in de muziek en teksten van Syd.”

Officiële songtekstvideo’s

Domino’s (4:08)

Video: bevat beelden van spijt en herinnering in de teksten
Het nummer bevat een achterwaartse gitaarsolo van Barrett en orgel en Wurlitzer van Wright.
De tekst “You and I” van het nummer verwijst naar de laatste relatie die Barrett had met Lindsay Korner
Het eerste van drie nummers op het album waarvan de tekst naar angst verwijst (“In my tears, my dreams”).
Barrett zong het nummer voor de show van Bob Harris in 1971.

Dark Globe (2:03)

Syd Barrett nam “Dark Globe” en andere nummers op tijdens een sessie op 12 juni 1969 met producers David Gilmour en Roger Waters.
Ondanks dat zowel Gilmour als Waters dachten dat het nummer af was, nam Barrett het nummer tegen het einde van de sessie voor de derde keer op. De versie die aan het begin van de sessie werd opgenomen, was de versie die op het voltooide album werd uitgebracht.
Op 26 juli 1969 nam Barrett opnieuw “Dark Globe” op. Deze opname was getiteld “Wouldn’t You Miss Me” op het opnameblad. Het nummer werd, samen met twee andere, op 6 augustus van hetzelfde jaar gemixt.
Syd Barrett – zang, akoestische gitaar
David Gilmour – producent

Terrapin (5:16)

“Terrapin” is het openingsnummer van Syd Barrett’s eerste soloalbum The Madcap Laughs. Het arrangement is schaars, zoals een groot deel van het album, en bevat alleen akoestische en elektrische gitaarbegeleiding bij de zang. Dit nummer, samen met “Maisie” en “Bob Dylan Blues”; weerspiegelde Barrett’s vroege interesse in de blues. Iggy de Eskimo, een kennis van Barrett, had het nummer “behoorlijk pakkend” genoemd.
Het nummer verscheen opnieuw op de Harvest Records-compilatie Picnic – A Breath of Fresh Air en is de enige vertegenwoordiger van The Madcap Laughs op The Peel Session.
De Syd Barrett Appreciation Society noemde haar officiële tijdschrift Terrapin (gepubliceerd in 1972–1976), als eerbetoon aan het lied.
Opname
Ter voorbereiding van Madcap speelde Barrett in april 1969 demobanden met liedjes voor producer Malcolm Jones, [op diens verzoek]. Na de playbacks speelde Barrett op gitaar verschillende nummers voor Jones, waaronder “Terrapin”. De albumversie werd op 11 april in slechts één take opgenomen. De leadgitaar werd op 26 april overdubd.
Syd Barrett – zang, akoestische en elektrische gitaren
Malcolm Jones – producent

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.