Roger Waters mag toch in Frankfurt optreden

24 april 2023

Roger Waters mag optreden in Frankfurt ondanks beschuldigingen van antisemitisme. Hij gaat spelen in de Festhalle Frankfurt. De stad verwees naar de rol van de plaats in de Holocaust en beschuldigingen van antisemitisme tegen de kunstenaar. Oordeel van de rechter: dat is niet genoeg voor een verbod.

Volgens een vonnis mag Pink Floyd-medeoprichter Roger Waters eind mei optreden in Frankfurt am Main. De bestuursrechter aldaar wees een spoedverzoek van de muzikant tegen de afgelasting van het concert van maandag toe. De Hessische deelstaatregering en de magistraat van de stad hadden het geplande concert voor 28 mei geannuleerd, met het argument dat Waters “een van de meest wijdverspreide antisemieten ter wereld” was.

De stad Frankfurt had verklaard dat tijdens een eerdere tournee een ballon in de vorm van een varken met afbeeldingen van de Davidster en verschillende bedrijfslogo’s deel uitmaakte van de show. Waters werd herhaaldelijk opgemerkt vanwege antisemitische complottheorieën. Ook de geplande locatie van het concert, de Festhalle, kreeg kritiek.

In de dagen na de pogroms van november 1938 werden meer dan 3.000 joodse mannen uit Frankfurt en omgeving naar de feestzaal gebracht, mishandeld en later gedeporteerd naar concentratiekampen. “De magistraat voelt zich daarom geroepen om een ​​duidelijk signaal af te geven tegen het door de samenleving gedragen antisemitisme”, zei hij eind februari. Stad en rijk gaven de beurs de opdracht de hal niet beschikbaar te stellen.

Aan de andere kant wendde de muzikant zich tot de bestuursrechter. Deze heeft nu besloten dat de stad Frankfurt en de deelstaat Hessen, Waters, de gelegenheid moeten geven om te verschijnen. Er is geen bewijs dat Waters criminele handelingen pleegt, zoals haatdragende taal of dat er verboden symbolen worden gebruikt in de show.

Het verbod schond zijn fundamentele recht op artistieke vrijheid, aldus de rechtbank. Als een kunstwerk meerdere mogelijke interpretaties toelaat, moet de lezing worden gekozen die niet als illegaal of sancties behoeft te worden aangemerkt.

Het is waar dat de toneelshow symboliek gebruikt die duidelijk gebaseerd is op nationaal-socialistische heerschappij. Tegen de historische achtergrond van de feestzaal zou het als bijzonder smakeloos kunnen worden beoordeeld, maar een dergelijke beoordeling kon juridisch niet worden getoetst.

Het concert doet geen afbreuk aan de menselijke waardigheid van de mannen die in 1938 in de Festhalle werden mishandeld. Cruciaal is dat het uiterlijk niet de conclusie toelaat dat Waters nationaal-socialistische wreedheden verheerlijkt of relativeert of zich identificeert met de ideologie.

Waters wordt al lang beschuldigd van openlijk antisemitisme en betrokkenheid bij de zogenaamde BDS-campagne, een anti-Israël boycotinitiatief. Ook een concert dat gepland staat voor 21 mei in München is controversieel.

In 2017 besloot de stad München dat gemeentelijke voorzieningen niet beschikbaar mogen worden gesteld voor BDS-gerelateerde evenementen. De federale administratieve rechtbank heeft deze beslissing later echter ongeldig verklaard. De verantwoordelijken in München besloten het concert van Waters toe te staan.

Bron: der Spiegel

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.