Roger Waters neemt Dark Side of the Moon opnieuw op

9 februari 2023

Roger Waters heeft onthuld dat hij Pink Floyd’s Dark Side of the Moon-album opnieuw heeft opgenomen en hoopt het in mei 2023 uit te brengen op vinyl vergezeld van een concert!

Hij heeft het helemaal opnieuw opgenomen, zonder de betrokkenheid of zelfs medeweten van een van zijn oude bandleden. Roger heeft onlangs ook zijn nieuwe opname van Comfortably Numb uitgebracht, waarbij de gitaarsolo’s zijn verwijderd en zijn vervangen door zang. Het werd uitgebracht op zijn Lockdown Sessions-release.

Hij is nog bezig met het polijsten van de laatste details, maar het zou moeten worden uitgebracht als vinyl en gepromoot met een concert. Gezien het feit dat Roger Pink Floyd in de jaren tachtig verliet en niet de naam Pink Floyd bezit, zal het zeer waarschijnlijk onder zijn eigen naam worden uitgebracht.

Aangezien The Dark Side of the Moon een van de best verkochte albums aller tijden is en zeer hoog wordt gewaardeerd door fans, roept het de vraag op waarom het opnieuw moet worden opgenomen.

Hij speelde bas op slechts één nummer – hij deed een geweldige bassolo op Us and Them. Andere muzikanten op het album zijn onder meer multi-instrumentalist Gus Seyffert, en Seyfferts vriendin, Azniv Korkejian, plus een baptistenprediker op Hammond-orgel.

Een recent interview met Telegraph zei: “Nu is Waters van plan om een rivaliserende versie van Pink Floyds beroemdste plaat uit te brengen, zonder toestemming van Pink Floyd. Ik ben geen expert op het gebied van auteursrechten, maar zijn er misschien obstakels?”. Roger Waters glimlacht: “Ik heb geen idee.”

Waarom heeft Roger Dark Side of the Moon opnieuw opgenomen?
Roger Waters vertelde Berliner Zeitung: “Het nieuwe concept is bedoeld om na te denken over de betekenis van het werk, om het hart en de ziel van het album naar voren te brengen”, zegt hij, “muzikaal en spiritueel. Ik ben de enige die mijn liedjes zingt op deze nieuwe opnames, en er zijn geen rock-‘n-roll-gitaarsolo’s.

Dus waarom heeft hij het opnieuw gemaakt? “Omdat niet genoeg mensen herkenden waar het over ging, wat ik toen zei.”

Waters is vrij duidelijk dat Dark Side van hem is om mee te spelen op elke manier die hij nodig acht. “Ik schreef The Dark Side of the Moon. Laten we ophouden met al deze ‘wij’ c-p! Natuurlijk waren we een band, we waren met z’n vieren, we hebben allemaal bijgedragen – maar het is mijn project en ik heb het geschreven. Dus… bla!” (Waters, die de songtekst van het album schreef, wordt gecrediteerd voor het componeren van drie van de 10 nummers en het co-schrijven van muziek voor twee anderen.)

Een van de belangrijkste wijzigingen betreft de instrumentale nummers die natuurlijk geen Roger Waters-teksten hadden.

De Telegraph-interviewer is een van de weinige mensen ter wereld die naar de nieuwe opname heeft geluisterd. Ze zeiden: “Onderdelen zijn inderdaad erg goed. Time, de klaagzang van die jongeman over sterfelijkheid, klinkt geweldig met het timbre van zijn oude man. Breathe is prachtig opnieuw verbeeld als een langzame, akoestische groove. Een country-getinte Money zou een late Johnny Cash-cut kunnen zijn, met Waters die charismatisch gromt helemaal onderaan zijn register “.

Wat is de toekomst voor Roger Waters?
Roger werkt actief aan zijn nieuwe originele album The Bar, dat ironisch genoeg gaat over het aanmoedigen van mensen met verschillende opvattingen om met elkaar te communiceren.

Roger werkt ook aan zijn memoires. Hij heeft er tijdens de Covid-lockdowns veel aan gewerkt en was ook bezig met het opnemen van een audioboek.

Wat is het probleem van Roger Waters met Pink Floyd?
Roger verliet de band in de jaren tachtig en verwachtte dat de rest van de band ook zou ontbinden. Dat deden ze natuurlijk niet en brachten vervolgens meer albums met originele muziek uit en deden enorme wereldtournees. Roger’s problemen met de band lijken te draaien om credits. Ik kan me voorstellen dat ‘krediet’ nauw verbonden is met ‘ego’ en dus een belangrijk onderwerp zal zijn voor veel beroemde artiesten. De heruitgave van Animals liep flink vertraging op door bijvoorbeeld de aftiteling.

Een ander twistpunt is dat Roger de vaardigheden van de andere Pink Floyd-leden niet beoordeelt als het gaat om songwriting. Hij zegt in het Telegraph-interview dat ze “niet kunnen schrijven”. ‘Nou, Nick deed nooit alsof. Maar Gilmour en Rick [Wright, de toetsenist]? Ze kunnen geen liedjes schrijven, ze hebben niets te zeggen. Het zijn geen kunstenaars!” Hij roept de laatste twee woorden. “Ze hebben geen ideeën, geen enkel idee tussen hen. Dat hebben ze nog nooit gehad, en daar worden ze gek van.”

Meer recentelijk werd de naam Pink Floyd geassocieerd met het pro-Oekraïense nummer Hey Hey Rise Up. Roger, die gisteren op verzoek van Rusland een toespraak hield voor de Verenigde Naties, heeft opvattingen over het gebruik van de naam Pink Floyd op deze manier. Hij zei…

Ik heb de video gezien en het verbaast me niet, maar ik vind het echt heel erg triest. Het is me zo vreemd, deze actie ontbreekt zo aan menselijkheid. Het moedigt de voortzetting van de oorlog aan. Pink Floyd is een naam waarmee ik vroeger geassocieerd werd. Dat was een enorme tijd in mijn leven, een heel groot probleem. Om die naam nu te associëren met zoiets als dit … proxy-oorlog

Nieuws via: Neptune PF

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.