Syd Barrett / Pink Floyd: een zeldzame set handgeschreven teksten voor Vegetable Man

31 oktober 2022


De volledige handgeschreven songtekst voor ‘Vegetable Man’ is getiteld en bevat de akkoordenverdeling en de vrijgegeven versie van het nummer, allemaal van de hand van Syd Barrett. ‘Vegetable Man’ werd midden oktober 1967 opgenomen door de originele Pink Floyd band line-up (Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason en Rick Wright) in De Lane Lea Studios, Londen, met Norman Smith als producer. Het nummer was oorspronkelijk bedoeld voor opname op het tweede album van de band ‘A Saucerful of Secrets’ en kwam zelfs in aanmerking voor de derde single release van de LP. Later is dat echter achterwege gelaten. Het lied werd echter opgenomen en uitgezonden voor een BBC Radio One Top Gear-sessie op 20 december 1967 bij BBC Maida Vale Studios. Van deze opname zijn bootleg-kopieën in omloop gebracht en zijn er verschillende covers gemaakt. Groepen als The Soft Boys, The Jesus and Mary Chain en de Britse postpunkband The Mothmen hebben allemaal versies van dit Barrett-nummer geproduceerd. Het werd later uitgebracht door Pink Floyd in 2016 als onderdeel van de jubileumboxset ‘The Early Years 1965-1972’ ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de band.

In de beginjaren van Pink Floyd was Syd Barrett de centrale focus voor veel van de fans, zowel vanuit een management- als promotieperspectief. Hij was de leadzanger, songwriter en het gezicht van een nieuw genre van progressieve psychedelische rock. Maar achter dit alles begon Syd’s mentale toestand te verslechteren, en hij begon de drugs en de druk van de industrie op dat moment te verliezen. De inspiratie en thema’s rond ‘Vegetable Man’ zijn gesuggereerd als een weerspiegeling van Syd zelf, evenals zijn interpretatie van die in de muziekbusiness. De teksten van ‘Vegetable Man’ en ook van ‘Scream Thy Last Scream’ zijn destijds door een collega die dicht bij Syd stond vergeleken als;
“Voor mij zijn deze sporen als het schilderij van Van Gogh met de vogels boven het korenveld, daar waren de hersenen van Syd mee bezig. Probeer door zijn schilderijen naar de verstoring van Van Gogh te kijken. Als je Syd wilt begrijpen, als je wilt weet wat er met hem aan de hand was, dan heb je op dezelfde manier naar die nummers geluisterd…”

Syd’s geestelijke gezondheid en manier van zijn, had een impact op de mensen om hem heen, zoals zijn medebandleden en managers, tot het punt waarop Roger behandeling voor Syd zocht door hem een ​​afspraak te laten maken met de spraakmakende psychiater R.D. Laing. De band overwoog Syd aan te houden als een off-stage songwriter, maar uiteindelijk werd hij steeds grilliger en moeilijker om mee samen te werken. Eind januari 1968 namen zijn bandleden de beroemde beslissing om Pink Floyd vooruit te helpen zonder Syd als lid, door hem uit de groep te zetten en hem te vervangen door hun jeugdvriend en deskundige gitarist David Gilmour.

Geschreven circa. 1967,
elk couplet en het refrein geschreven over 32 regels over twee pagina’s gelinieerd papier in blauwe balpen, getiteld ‘Vegetable Man’ met handgeschreven muzikale akkoorden, vergezeld van een brief over de herkomst, 8 inch x 13 inch (20,5 cm x 33 cm)

Er wordt aangenomen dat dit de eerste keer is dat een complete set handgeschreven teksten van Syd Barrett op een veiling wordt aangeboden. Deze set is aangekocht door Pink Floyd’s eerste manager op het moment dat het nummer werd geschreven en is sindsdien in zijn bezit. Beelden van de teksten zijn gezien en erkend door een vertegenwoordiger van de Syd Barrett Estate.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.