Animals Remix 2018 recensie door Peter Chattelin

17 september 2022

Review: Pink Floyd Animals Remix 2018

Traditioneel aan Pink Floyd releases gaan er jaren van dispuut en strijd aan vooraf. De heren verschillen nogal eens van mening zeg maar. ( knipoog ) De remix 2018 heet niet voor niets Animals remix 2018. In dit geval werd de re-release jaren tegengehouden door een discussie over Roger’s Liner-Notes. Roger wilde ze vermeld hebben in de sleeve maar David en Nick niet. Finally is besloten om de Liner Notes niet toe te voegen en lag de lang verwachte Animals Remix 2018 gisteren dan toch in de winkel.

Animals behoort dan welliswaar niet tot de BIG THREE Pink Floyd albums maar voor veel fans is het hun favoriete album en daar sluit ik mij persoonlijk bij aan. Animals onderscheid zich t.a.v van zijn voorgangers in een beduidend meer maatschappij kritische noot.

Het is tevens het album waarin Roger Waters definitief het heft in handen neemt zowel in conceptueel denken als in de gehele regie. Na het lezen van George Orwell Animal Farm ontstond bij Roger het idee om de mens en zijn gedrag te linken aan Varkens, Honden en Schapen. De muziek op Animals is t.a.v van zijn voorgangers fel rouw en doorleeft! Roger’s ( geweldige! ) spuwende leadzang pakt je bij je strot zeker als je weet waarover hij zingt. De band klinkt hier niet zoals op Dark Side en WYWH gepolijst maar super direct,rouw en fel. Dat moet ook gezien het concept.

Iconische sleeve

Om uit te beelden waar het concept en de muziek over gaat werd er een fotoshoot georganiseerd bij het iconische Battersea Power Station in London.Een betere keus hadden ze niet kunnen maken. De dreigende wolkenpartij boven het Battersea. Algie de inflatable pig zwevend tussen de schoorstenen wow!Hé bedenk dit was 1977 en geen fotoshop maar alles real. Kan een platenhoes je raken? Ja mij zeker wel. Vind dan ook de originele sleeve mooier en pakkender dan deze van de Remix 2018.

Animals Remix 2018 release

Als 2 oude hippies stonden Paul ( zonder FB) en ik gisteren om 10 uur in een van de drie platenzaken die Delft rijk is uiteraard voor het kopen van de nieuwe remix. Zowel LP als CD. Na onze gezellige ☕️ rondje in de plaatselijke horeca kon ik later op de dag niet wachten om eindelijk te gaan luisteren naar het album. Pink Floyd had in juli al een you tube van Dogs losgelaten op het internet dus ik wist al redelijk waarin de Remix 2018 zich onderscheidt van het origineel.

Klank eigenschappen:

Zoals vele van jullie weten ben ik buiten muzikant dagelijks bezig met high-end audio apparatuur en erg gespitst en getraind om klank eigenschappen in split second te herkennen en te vertalen. Het origineel van Animals klinkt als een natte krant, doods en futloos! Waar Dark Side Of The Moon heerlijk transparant en open klinkt laat Animals het tegenovergestelde horen. Bovenstaand valt vooral op op een betere geluidsinstallatie. In demo’s van de betere geluidsapparatuur kom je met Dark Side / WYWH en The Wall zeker weg maar met Animals lopen mensen de tent uit. Mijn verwachting was dus hoog gespannen of deze remix ook echt “ next level “ zou zijn in klank?

Luisterervaringen per song:

Pigs on the wing P1

In feite een van Roger’s weinige love songs met een ondertoon. In deze remix is Roger zijn stem meer op de voorgrond dit om de intimiteit tegenover de powervolle songs later op het album te benadrukken.

Dogs:

In Dogs hoor je vooral Nick Mason zijn cymbals en toms beduidend beter. Idem geld voor de magische keys van Richard Wright. De verstaanbaarheid van teksten is beter en ieder instrument laat zijn natuurgetrouwe signatuur beter horen. De song was al super intens echter nu is de spanningsboog nog groter.

Pigs ( Three different ones )

Voor deze song geld in feite hetzelfde als voor Dogs. Het grote verschil zit hem voornamelijk in Nick zijn drums en koebel. het toetsenwerk van Richard is heerlijk “ spitting “ idem voor David zijn magische solo’s. Alles leeft en zingt meer.

Sheep

Toen ik gisteravond Sheep beluisterde zat ik met hoogpolig kippenvel!Hier is heel veel veranderd in positieve zin! De iconische intro ( een van de meest iconische intro’s in rockmuziek) op de Rhodes is anders. Daar waar het origineel gortdroog is in klank is het bij deze versie vooral het delay op de toetsen die ervoor zorgt dat het nog spannender wordt weergegeven. Als bassist zijnde valt mij op dat het karakteristieke geluid van een Fender Precision Bass hier nog beter is uitgelicht dan op het origineel. Prachtig!! De intro van Sheep met op de achtergrond een weiland vol schapen en die aanzwellende rollende Fender P bass brrrrrrrrr kippevel en bleh 🐑 Als de song eenmaal op dreef is de gillende aanzuigende Hammond van Richard een feest om naar te luisteren. Gilmour speelt hier feller dan ooit.

Pigs on the wing P2

In feite is hier dezelfde verbetering toegepast dan in part one. Rogers stem meer op de voorgrond waardoor een betere intimiteit is verkregen.

Conclusie:

Is de Animals remix 2018 de moeite waard? Antwoord is volmondig ja als het aankomt op klankeigenschappen. James Guthrie heeft wederom een fantastische prestatie geleverd. Deze verschillen hoor je niet alleen op een kostbare audio set. Je hoort het al gewoon op je i phone of tablet. Persoonlijk had ik liever nog wat live materiaal van de Animals tour 77 erbij gezien. Dat zou voor ons fans nog mee toegevoegde waarde hebben. Helaas dat is niet het geval. De heren van PF zijn nogal perfectionistisch en daar is veel voor te zeggen. Ik wens een ieder van jullie veel luisterplezier met de re-release van het iconische album Animals. Een tijdloos masterpiece wat naar ook nu weer blijkt niks heeft ingeleverd op actualiteit.

Peter Chattelin, 17 september 2022

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.