Obscured By Clouds 50 jaar

2 juni 2022

Vandaag 50 jaar geleden bracht Pink Floyd het album Obscured By Clouds uit. Het zevende studioalbum van de band, en de soundtrack voor de Franse film La Vallée, van Barbet Schroeder. Het album kwam uit op 2 juni 1972 in Europa bij Harvest/EMI en op 15 juni in de VS bij Harvest/Capitol. De foto op de albumhoes toont een man in een boom. De foto is echter uit focus en lijkt zodoende op een verzameling bolletjes of wolken (clouds).

Pink Floyd had al eerder een soundtrack voor een film van Barbet Schroeder gemaakt, namelijk voor de film More. Dit resulteerde in hun album Soundtrack from the Film More (1969).

De bandleden onderbraken hun werk aan het later uit te komen album The Dark Side of the Moon en reisden naar Frankrijk. Daar hadden ze slechts enkele weken om de soundtrack op te nemen

Sommige concerten in 1973 werden geopend met een samenvoeging van “Obscured by Clouds” en “When You’re In”, ondersteund door rook en een lichtshow. “Childhood’s End” werd ook live gespeeld, vaak met een verlengde instrumentale passage. “Wot’s… Uh, the Deal?” werd later alsnog live gespeeld tijdens de solo tour van David Gilmour in 2006. Een van deze uitvoeringen staat op de DVD Remember That Night van David Gilmour uit 2007 en ook op de vinyl versie van zijn live album Live in Gdańsk uit 2008. Nick Mason en zijn Saucerful Of Secrets spelen nummers van dit album tijdens hun huidige tour (2022).

Absolutely Curtains is een instrumentaal nummer, geschreven door Richard Wright, dat eindigt met het gezang van de Mapuga stam uit Nieuw Guinea (waar de film ook is opgenomen).

Luister hier naar het originele album:

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.