Hey Hey Rise Up! (update)

7 april 2022

Vanavond om middernacht brengt Pink Floyd hun eerste opname uit sinds Louder Than Words uit 2014. ‘Hey Hey Rise Up’, uitgebracht ter ondersteuning van het Oekraïense volk, toont David Gilmour en Nick Mason samen met de oude Pink Floyd-bassist Guy Pratt en Nitin Sawhney op keyboards, die allemaal een buitengewone zang begeleiden van Andriy Khlyvnyuk van de Oekraïense band Boombox . Alle opbrengsten gaan naar Oekraïense humanitaire hulp.

Luister / download (vanaf middernacht) op https://PinkFloyd.lnk.to/HeyHeyRiseUp

De track, opgenomen afgelopen woensdag (30 maart), gebruikt Andriy’s zang uit zijn Instagram-post van hem in Kiev’s Sofiyskaya Square terwijl hij ‘Oh, The Red Viburnum In The Meadow’ zingt , een opzwepend Oekraïens volksprotestlied geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De titel van het Pink Floyd-nummer is ontleend aan de laatste regel van het nummer, wat zich vertaalt als ‘Hey, hey, rise up and rejoice’.

De video voor ‘Hey Hey Rise Up’ werd gefilmd door de veelgeprezen regisseur Mat Whitecross en opgenomen op dezelfde dag dat het nummer werd opgenomen, met Andriy die op het scherm zong terwijl de band speelde.

Gilmour, die een Oekraïense schoondochter en kleinkinderen heeft, zegt: “Wij hebben, zoals zovelen, de woede en de frustratie gevoeld van deze verachtelijke daad van een onafhankelijk, vreedzaam democratisch land dat wordt binnengevallen en waarvan de bevolking wordt vermoord door een van ’s werelds grootste mogendheden”.

Gilmour legt uit hoe hij Andriy en zijn band Boombox leerde kennen. “In 2015 speelde ik een show in Koko in Londen ter ondersteuning van het Belarus Free Theatre, waarvan de leden gevangen zitten. Ook Pussy Riot en de Oekraïense band Boombox stonden op het programma. Ze zouden hun eigen set doen, maar hun zanger Andriy had visumproblemen, dus de rest van de band steunde me voor mijn set – we speelden die avond Wish You Were Here voor Andriy. Onlangs las ik dat Andriy zijn Amerikaanse tour met Boombox had verlaten, terug was gegaan naar Oekraïne en zich bij de Territorial Defense had aangesloten. Toen zag ik deze ongelooflijke video op Instagram, waar hij op een plein in Kiev staat met deze prachtige kerk met een gouden koepel en zingt in de stilte van een stad zonder verkeer of achtergrondgeluid vanwege de oorlog. Het was een krachtig moment waardoor ik het op muziek wilde zetten.” Terwijl hij de muziek voor het nummer schreef, slaagde David erin om met Andriy te praten vanuit zijn ziekenhuisbed in Kiev, waar hij herstellende was van een verwonding door een mortiergranaat. “Ik speelde hem een ​​klein stukje van het nummer langs de telefoonlijn en hij gaf me zijn zegen. Ik hoop dat we op een bepaald moment in de toekomst samen iets persoonlijks gaan doen.”

Over zijn hoop op het nummer zegt Gilmour: “Ik hoop dat het brede steun en publiciteit zal krijgen. We willen geld en moraal inzamelen. We willen Oekraïne steunen en op die manier laten zien dat het grootste deel van de wereld denkt dat het totaal verkeerd is voor een supermacht om het onafhankelijke democratische land dat Oekraïne is geworden binnen te vallen.

Bloem van Oekraïne, de zonnebloem, door de Cubaanse kunstenaar Yosan Leon. De cover van de single is een directe verwijzing naar de vrouw die over de hele wereld zonnebloempitten gaf aan Russische soldaten en hen vertelde dat ze die in hun zakken moesten dragen, zodat wanneer ze sterven, zonnebloemen zullen groeien.

Update 07-04-2022 om 21:24 uur: single nu al op Youtube:

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.