Gerald Scarfe: The Art Of Pink Floyd The Wall

13 november 2021

De publicatie (met een kleine vertraging ten opzichte van de vorige datum) op 2 december 2021 door Little, Brown is The Art Of Pink Floyd The Wall. Dit is een prachtig nieuw boek met harde kaft van 288 pagina’s, in liggend formaat, gehuisvest in een kartonnen hoes, dat een enorme hoeveelheid zeldzame en nooit eerder vertoonde schetsen, schilderijen en meer onthult, gemaakt door Gerald Scarfe, voornamelijk voor The Wall-project, maar ook inclusief eerdere materialen, bijvoorbeeld voor Wish You Were Here en Animals. Het is een duur boek, het kost zowaar £ 117,96 en de inhoud zou zijn prijskaartje rechtvaardigen ????? We moeten steeds dieper in de buidel tasten om Pink Floyd gerelateerd materiaal te kunnen kopen.

Voorafgegaan met een ietwat bizar voorwoord van Roger Waters, onthult Scarfe’s een lange en boeiende introductie dat zijn eerste ervaring met Pink Floyd bij UFO in Londen was, 1967. Snel vooruit naar 1973 en Scarfe werd gevraagd om te werken aan dingen voor het aankomende Wish You Were Here-project van Floyd, met name animaties voor de liveshows, en natuurlijk het 1974 Winter Tour-programma en de poster. Zelfs in dit stadium beginnen de zeldzame beelden te stromen, met meer traditionele en herkenbare schetsen van de bandleden tijdens hun repetities, en een spin die een schreeuwend Medusa-hoofd wordt voor Shine On You Crazy Diamond.

Het hoofdgedeelte van het boek gaat natuurlijk over zijn werk met Roger Waters en de rest van de band vanaf 1978. Waters presenteerde zijn onbewerkte demo-tapes en legde het concept uit aan Scarfe, die vervolgens begon met het ontwerpen van de verschillende personages die het verhaal zouden bewonen; deze zouden onvermijdelijk veranderen naarmate het proces vorderde, en sommigen kwamen nooit verder dan de eerste paar maanden (zoals Punch en Judy als de hoofdpersonen).

De introductie gaat verder met gedachten aan de liveshow, inclusief de opblaasbare slak of worm die van locatie naar locatie zou worden vervoerd om de concerten te spelen op een locatie waar de band volledige controle over had. Scarfe bespreekt zijn ervaringen met de eigenlijke concerten en praat vervolgens over het “laatste deel van Rogers oorspronkelijke ambitie” voor The Wall – de speelfilm.

Scarfe stipt vervolgens het Waters Pros & Cons-project aan, inclusief de oorsprong van de naam Reg. Hij besluit de inleiding met het uiteenzetten van zijn doelstellingen voor dit boek, kijkend naar de huidige tijd, en hoe het doorzoeken van zijn archieven hem onthulde dat hij het hele verhaal kon dekken – en liet hem ook zien dat sommige elementen achteraf bekeken waren, heel persoonlijk voor hem en zijn leven. De conclusie van de inleiding betekent ook het einde van Scarfe’s verhaal in traditionele zin, waarbij de rest van het boek in beslag wordt genomen door een paar honderd pagina’s met foto’s, schilderijen, tekeningen en meer, allemaal vergezeld van Scarfe’s voetnoten over elk beeld.

Voordat hij naar The Wall zelf gaat, worden beelden van zijn werk voor Shine On You Crazy Diamond en Welcome To The Machine gedeeld, samen met een animatiereeks voor Animals.

Het boek gaat dus £ 117,96 (zo’n 138 Euro) kosten en is o.a. te bestellen via Amazon.

Nieuwsbron: BrainDamage UK

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.