Gitaar van Syd Barrett wordt verkocht voor goed doel Cambridgeshire

12 oktober 2021

De opbrengst van de verkoop van de 12-snarige gitaar gaat naar Mind and the Arthur Rank Hospice

De singer-songwriter verliet de band in 1968, omdat ze op het punt stonden wereldwijde erkenning te krijgen, en woonde in de kelder van zijn moeder in Hills Road, Cambridge.

Barrett nam twee solo-albums op, maar leed aan mentale achteruitgang, wat werd toegeschreven aan zijn drugsgebruik, en werd uiteindelijk een kluizenaar.

Zijn neef Mark Barrett, 57 jaar oud, verkoopt nu de 12-snarige akoestische gitaar van Yamaha, waarvan de opbrengst gelijkelijk wordt verdeeld tussen de liefdadigheidsinstelling Mind en het Arthur Rank Hospice in Shelford Bottom.

Syd Barrett noemde de gitaar in 1971 in een interview met het tijdschrift Rolling Stone.

“Het is mijn nieuwe 12-snarige gitaar”, zei de muzikant, geboren Roger Keith Barrett.
“Ik begin er gewoon aan te wennen.

“Ik heb het gisteren gepolijst.”

Mark Barrett zei dat de gitaar werd opgeslagen bij zijn vader, Alan Barrett – de broer van Syd – nadat het Hills Road-huis in 1974 was verkocht.

Een gitaar die ooit eigendom was van het oprichter van Pink Floyd, wordt door Cheffins verkocht voor een goed doel door zijn neef Mark Barrett. Afgebeeld is Mark met de gitaar die naar schatting meer dan £ 5.000 zal opbrengen

Hij zei dat zijn oom “de gitaar nooit heeft opgehaald” en dat zijn vader “het bleef bewaren gedurende drie opeenvolgende verhuizingen en het uiteindelijk aan mij aanbood” na de dood van Syd.

“Ik heb het uiteindelijk in november 2020 opgehaald bij mijn vaders huis, kort voordat hij stierf”, zei hij.

“Helaas heb ik mijn oom Roger nooit leren kennen, hoewel ik dat graag had gewild, maar hij was een kluizenaar in zijn latere jaren.”

De gitaar heeft een serienummer van 1090448 met een datumcode voor 21 oktober 1969.

Ook geveild bij Chefins in Cambridge is wat wordt verondersteld het laatste kunstwerk te zijn dat door Syd Barrett is gemaakt.

De aquarel en potloodtekening is getiteld Stilleven met citroenen en groene flessen, en is geparafeerd en gedateerd “RB Jan – 06”.

Het werd slechts enkele maanden voor zijn dood getekend en werd ontdekt in zijn huis op Margaret’s Square, Cambridge, waar hij de laatste drie decennia van zijn leven woonde.

Het ging voor het eerst onder de hamer bij Chefins als onderdeel van de verkoop van de inhoud van zijn huis in 2006, en wordt nu verkocht door een particuliere verzamelaar met een geschatte voorverkoop van £ 4.000 tot £ 6.000.

Martin Millard, directeur van Chefins, zei: “Syd Barrett heeft nog steeds een cultstatus als een van de grootste iconen in de muziekwereld.
“Syds Pink Floyd-jaren waren turbulent, ontsierd door drugsverslaving en worsteling met zijn geestelijke gezondheid; toen hij zich echter terugtrok in Cambridge, werd hij een kluizenaar.

“Zijn gebrek aan publieke aanwezigheid in zijn latere jaren droeg alleen maar bij aan de intriges die hem nog steeds omringen.

“Het lijkt daarom ongelooflijk passend dat Mark Barrett ervoor heeft gekozen om zowel Mind als het Arthur Rank Hospice te ondersteunen met de opbrengst van de verkoop.”

Hij zei dat de kavels “zeker van groot belang zijn voor zijn wereldwijde leger van superfans”, eraan toevoegend dat Barrett “vaak alle kunstwerken die hij maakte vernietigde nadat ze klaar waren”, dus het schilderij is “een belangrijk item”.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.