Mark Fisher: Drawing Entertainment

20 september 2021

Op 11 september jl opende in het Museum for Architectural Drawing, Berlijn, Duitsland,de tentoonstelling – Mark Fisher: Drawing Entertainment – en die duurt tot 16 januari 2022.

Vóór Fisher zag het publiek bands spelen op een kaal podium met een paar flitsende lichten en misschien een beetje film die achter hen flikkerde. Na Fisher nam het publiek deel aan wilde elektronische zintuiglijke theatrale ervaringen. In Duitsland, en voor de wereld, wordt Mark Fisher gevierd als de ontwerper van dat grote historische moment dat live werd bekeken door bijna een half miljoen mensen, en miljoenen meer op de wereldwijde televisie, waar negen maanden na de val van de Berlijnse Muur in 1989, te midden van de ruïnes van het voormalige niemandsland tussen Potsdamer Platz en Pariser Platz, bouwde hij het legendarische concert The Wall – Live in Berlin voor Roger Waters en gastartiesten.

De tekeningen van Mark Fisher rocken. Hij was een voortreffelijk en mooi tekenaar. Fisher werd opgeleid aan de Architectural Association-school voor architectuur in Londen in de jaren zestig en kreeg les van leden van de beroemde invloedrijke Archigram Group die een revolutie teweegbrachten in futuristisch ontwerp door hun tekeningen van een hightechwereld. Fisher begon de nieuwe poparchitectuur te verkennen, en vooral lichtgewicht pneumatische constructies die hij legendarisch in praktijk bracht met de gigantische gelede opblaasbare personages in zijn Pink Floyd en The Wall-shows. Als scenograaf konden zijn tekeningen zowel technisch als oogverblindend zijn: wervelende rijke pastelkleuren van stralende psychedelische lichteffecten die door de nachtelijke hemel van fluweelzwart papier strijken. Hij was ook van de generatie die overstapte naar computer-aided design (CAD) zonder zijn gevoel voor genialiteit achter te laten.

De tentoonstelling over Mark Fisher zal zijn carrière als entertainmentarchitect belichten aan de hand van bijna honderd van zijn tekeningen, benadrukt door zijn The Wall – Live in Berlin-enscenering uit 1990, evenals schetsboeken, foto’s en video’s van zijn liveconcerten.

De tentoonstelling is geopend van maandag t/m vrijdag van 14:00 tot 19:00 uur en op zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Voor meer info en tickets zie https://www.museumsportal-berlin.de/en/exhibitions/mark-fisher-gezeichnete-show/

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.