Earley Morning Henry terug gevonden

27 september 2020

Pink Floyd-verzamelaars zullen erg enthousiast zijn om te horen dat er na vele jaren een opname is gevonden waarvan men dacht dat ze voor altijd verloren was gegaan, met Pink Floyd als begeleidingsband. Het zal op 16 oktober beschikbaar zijn voor veiling in Wessex, Engeland om 12.00 uur BST.

Early Morning Henry Acetate – NeptunePinkFloyd.co.uk

De opname is Early Morning Henry, het veilinghuis is Wessex Auction House, de songwriter / artiest is William “Billy” Butler en de begeleidingsband was niemand minder dan Pink Floyd.

Het werd opgenomen op 23 oktober 1967 in Abbey Road Studios. Het opnameblad is hieronder en laat zien dat Pink Floyd destijds Set The Controls for the Heart of the Sun opnam.

De opname werd geproduceerd door Norman “Hurricane” Smith, een voormalig RAF-piloot, die samenwerkte met de Beatles en Pink Floyd. Na de opnamesessie wordt in het opnameblad hierboven vermeld dat de opname is afgegaan met Norman om tot nu toe nooit meer te zien.

Luister naar Early Morning Henry met Pink Floyd:

Jim Lahat, die de acetaat kocht als onderdeel van een enorme cache van 500.000 items, vertelt het verhaal …
Ikzelf en mijn partner kochten 2 jaar geleden een van de grootste bibliotheek van muziekuitgeverijen in England, meer dan 500.000 items, waaronder ongeveer 50.000 niet-uitgebrachte demo-acetaten, de meeste hadden alleen de tracknaam, soms de naam van het uitgeverijbedrijf en als je geluk had de naam van de schrijver en als je nog meer geluk hebt, de naam van de artiest.

Ik had al 2 niet-uitgebrachte David Bowie-acetaten uit 1966 die op een veiling werden verkocht, ongeveer 40+ niet-uitgebrachte Elton John-acetaten uit 1968, ongeveer 30+ niet-uitgebrachte Jeff Lynne (Idle race) -acetaten van rond 1968-1970 en nog veel meer.

Het kostte wat tijd om te onthullen wat dit acetaat was, maar toen ik naar de bestanden keek, ontdekte ik dat dit een door William “Billy” Butler geschreven nummer is.


Welnu, hier is het voor de eerste keer, een van de heilige graal voor Pink Floyd-verzamelaars, deze track werd opgenomen in Abbey Road op 23 oktober 1967 door Pink Floyd, maar nog nooit eerder gehoord, jarenlang keken mensen er tevergeefs naar dit nummer te vinden en na 53 jaar is hier het enige overgebleven bewijs dat dit nummer bestaat.

William “Billy” Butler was tegelijkertijd in Abbey Road studio’s (hij was ook een geluidstechnicus), dus hij zong op de track met Syd Barrett die waarschijnlijk de harmoniezang en Pink Floyd speelde, het was in 1 take gedaan.

William “Billy” Butler klinkt zo veel als David Bowie, men dacht dat het tot voor kort David Bowie was die op dit nummer zong, toen het verhaal zich ontvouwde.

William “Henry” Butler was ook lid van de groepen “Eternal Triangle” en “Gullivers People” en had een contract bij Jamarnie Music als songwriter (uit welke bibliotheek deze Acetate-kopie afkomstig was). Een uniek stukje Pink Floyd-geschiedenis voor de eerste keer en waarschijnlijk de laatste!

Veilinggegevens
De veiling vindt plaats op 16 oktober bij Wessex Auction Rooms. Details van de kavels zijn hier.

Nieuwsbron: Neptune Pink Floyd

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.