Pink Floyd at Live8 – 15 jaar geleden

2 juli 2020

Vandaag is het precies 15 jaar geleden dat Pink Floyd voor het laatst optrad in de volledige samenstelling. Dat was door toedoen van Bob Geldof, die de mannen voor één keer wist samen te brengen voor het Live8 festival in het Hyde Park te London. Hier een registratie van het complete optreden.

“Live 8” is een initiatief van Bob Geldof en Midge Ure, die in 1985 ook de organisatoren waren van het Live Aid-concert.

Dit keer treden in diverse wereldsteden tal van grote namen uit de muziekwereld op om de aandacht te vestigen op het armoedeprobleem in de wereld en om een oproep te doen om het – door middel van concrete initiatieven – een halt toe te roepen. Het evenement vindt plaats vier dagen voor de aanvang van de G8-top in Schotland. Dit keer treden in diverse wereldsteden tal van grote namen uit de muziekwereld op om de aandacht te vestigen op het armoedeprobleem in de wereld en om een oproep te doen om het – door middel van concrete initiatieven – een halt toe te roepen. Het evenement vindt plaats vier dagen voor de aanvang van de G8-top in Schotland.

Live 8 brengt optredens vanuit diverse wereldsteden (Londen, Parijs, Rome, Berlijn, Barrie, Tokyo en Philadelphia). Doel van het evenement is om wereldwijd bekendheid te geven aan de ‘Make Poverty History’-organisatie. Deze organisatie, waar onder anderen Bob Geldof en U2-zanger Bono deel van uitmaken, wil dat de rijkste landen de schulden van de ontwikkelingslanden kwijtschelden en de hulp aan deze landen verdubbelen. Daarnaast pleiten ze onder meer ook voor een eerlijke handel, waarbij de ontwikkelingslanden echt de kans krijgen een betere toekomst op te bouwen.

Met Londen (Hyde Park) als basis, waar artiesten als Pink Floyd, Paul McCartney, Madonna, Elton John, Coldplay, U2, REM, Robbie Williams en velen meer optreden, zal Live 8 nog in diverse andere steden op historische locaties plaatsvinden. Zo zal in Berlijn de Brandenburger Tor als podium dienen voor onder anderen Lauren Hill en A-HA. In Parijs (Versailles) zullen onder meer Manu Chao, Youssou N’Dour en Andrea Bocelli optreden. In Rome (Circus Maximus) zijn o.a. Faith Hill, Zucchero en Duran Duran te zien en te horen. In Philadelphia zal het concert worden gehouden in het Museum of Art met onder meer Will Smith (als host), Bon Jovi, Maroon 5, P Diddy, Stevie Wonder, Jay-Z en 50 Cent. In Barrie (Canada) in het Park Place zullen o.a. Deep Purple, Gordon Lightfood, Motley Cure en Bryan Adams optreden, terwijl in Tokyo (Makuhari Messe) o.a. Björk en Good Charlotte aantreden. Ook in Cornwall (Zuid england) in de Eden Arena zullen artiesten voor het goede doel zingen, waaronder Peter Gabriel. Eind juni zijn ook Johannesburg, waar Afrikaanse artiesten optreden, en Moskow toegevoegd.

Geldof benadrukt dat Live 8 geen liefdadigheidsevenement is, maar dat het wordt georganiseerd om de wereld te laten focussen op de belangrijke beslissingen die een paar dagen later genomen zullen worden op de G8-top. De top zal worden gehouden in Gleneagles, een voorstad van Edinburgh, van 6 tot en met 9 juli. De zeven rijkste landen plus Rusland komen er bij elkaar om te spreken over Afrika.

Na het concert volgt een mars, The Long Walk to Justice, richting de G8-top in Edinburgh. De organisatoren hebben mensen van over de hele wereld opgeroepen naar Edinburgh te komen om aan de mars deel te nemen en te protesteren tegen de armoede in de wereld. Hier vindt dan op 6 juli nog een concert plaats (Murrayfield Stadium), waarbij het – in tegenstelling tot de andere concerten – wel het doel is geld in te zamelen om de armoede in de wereld te bestrijden. Hier zullen o.a. optreden: Annie Lennox, Snow Patrol, Travis, The Sugababes, Ronan Keating, Beverly Knight, The Corrs, Natasha Bedingfield, Proclaimers, Texas, Youssou N’Dour, McFly, Bob Geldof, Midge Ure en Afrikaanse artiesten van Peter Gabriel’s WOMAD. Tevens zullen enkele sprekers hun woord doen.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.