The Dark Side Of The Moon eerste album dat 950 weken doorbrengt op de Billboard 200

14 mei 2020

Pink Floyd’s The Dark Side of the Moon is terug op nummer 193, en hoewel die plaatsing misschien niet erg indrukwekkend is, is het wel het aantal weken dat de teller aangeeft voor het album binnen de Top 200.

De classic rock-release heeft nu een ongekende 950 weken op de Billboard 200 verzameld. Geen enkel album heeft ooit zoveel weken op de hitlijst doorgebracht. Niemand is daar zelfs maar in de buurt van gekomen.

De op één na langste notering in de geschiedenis van Billboard 200 is Bob Marley en de Wailers ‘grootste hits-compilatie Legend, die net als The Dark Side of the Moon het beste blijft presteren om ergens op de kaart te verschijnen. Hoewel die collectie een enorm succes is (een van de grootste ooit), staat het nog steeds jaren achter Pink Floyd’s grootste prestatie. Legend heeft precies 625 weken ergens op de lijst doorgebracht, wat nog 325 keer minder is dan de release van de rockoutfit.

The Dark Side of the Moon werd uitgebracht in 1973 en het duurde niet lang voordat het een internationale kaskraker werd. Het steeg naar nummer 1 in landen over de hele wereld (inclusief de VS) en het is in de afgelopen decennia een klassieker geworden. De set is nu 15 keer platina gecertificeerd voor de verkoop van ten minste 15 miljoen exemplaren alleen al in de Verenigde Staten, hoewel het totale cijfer vele malen hoger is. De RIAA heeft die telling in meer dan 21 jaar niet bijgewerkt en met honderden weken doorgebracht op de Billboard 200 sindsdien, is het waarschijnlijk dat Pink Floyd tussen verkoop en streams binnenkort nog een paar platina-platen toevoegen kan.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.