De legendarische ‘Black Strat’ van David Gilmour wordt geveild

29 januari 2019

Christie’s in New York veilt meer dan 120 gitaren uit de persoonlijke verzameling van de Pink Floyd-zanger en songwriter, waaronder de iconische Fender Stratocaster gespeeld op The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals en The Wall.Het zal plaats vinden op 20 juni a.s. 

David Gilmour’s Black Fender Stratocaster uit 1969 heeft zijn plaats verdiend in de rock’n’roll geschiedenis. Bekend als ‘The Black Strat’, werd die in 1970 gekocht bij Manny’s op West 48th Street in New York en is in bijna 50 jaar het meest geïdentificeerde instrument van de zanger en songwriter van Pink Floyd geworden.

Tussen 1970 en 1986 was The Black Strat Gilmour’s primaire gitaar voor concerten en opnames, en was de sleutel tot de ontwikkeling van het Pink Floyd-geluid. Het werd gespeeld in de opnames van historische albums zoals het meesterwerk The Dark Side of the Moon uit 1973, dat het nummer Money bevat en algemeen wordt beschouwd als een van de grootste lp’s aller tijden; Wish You Were Here (1975), met het nummer Shine on You Crazy Diamond,  ‘kwam uit’ The Black Strat; Animals (1977); and The Wall (1979), met de legendarische gitaarsolo van Gilmour op Comfortably Numb.

De Black Strat, die in de loop van de decennia uitgebreid is aangepast aan de evoluerende stijl en prestatie-eisen van Gilmour, is ook te horen op zijn alom geprezen soloalbums, waaronder David Gilmour (1978), About Face (1984), On an Island (2006) en Rattle that Lock (2015).

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.